Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hygienici budou i letos dohlížet na dětské tábory v kraji. Podmínky účasti jsou stejné pro české i ukrajinské děti

V Libereckém kraji je pro letošní sezónu dětské rekreace zatím hlášeno přes 130 akcí s 250 běhy. Letních táborů by se mělo zúčastnit více než 11 000 dětí. Počty ohlášených akcí jsou oproti loňsku zatím nižší, číslo však není konečné.

„Zatím se jedná o čísla orientační, protože povinnost ohlásit konání akce mají provozovatelé a pořádající osoby 30 dní před jejím začátkem," uvedla v tiskové zprávě mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová

Předmětem státního dozoru na letních táborech a dalších zotavovacích akcích je především sociální zázemí – například dostatečný počet toalet a umýváren, dále rozbor pitné vody či vhodné vybavení kuchyně. Ze zdravotního hlediska se KHS zaměří také na skladbu jídelníčku, vybavení lékárniček, doložení prohlášení o bezinfekčnosti či posudky o zdravotní způsobilosti dětí a dospělých.  

„Začátek této sezóny letní dětské rekreace vnímáme ze strany pořadatelů jako klidnější, než tomu bylo v předchozích dvou letech. Ačkoliv i letos pro zajištění sezóny letní dětské rekreace 2022 stanovilo Ministerstvo zdravotnictví ČR Hygienicko-protiepidemická doporučení, nezaznamenali jsme velké množství dotazů, protože pořadatelé již mají zkušenosti," řekla Kateřina Hochmalová, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých. 

Podle Hochmalové odpovídali ve větší míře především na otázky týkající se účasti ukrajinských dětí na táborech. Pořadatelé proto uvítali, že podmínky jsou pro české i ukrajinské děti stejné. 

Zdroje pitné vody se kontrolují i v průběhu tábora

Pravidelné kontroly jsou nutné i v průběhu konání akcí. Rizikem bývají studánky a prameny zvláště po dešti. „Je třeba kontrolovat pramenní jímku, věnovat pozornost vzhledu, pachu, chuti vody, bezprostřednímu ale i širšímu okolí. Pokud se voda po dešti zakalí, nejde o spolehlivý a bezpečný zdroj. U dovážené vody je nezbytné udržování přepravních nádob v čistotě, denní obměna vody a skladování na stinném místě," doplnila Balašová. 

Strašák v podobě infekčního onemocnění

Výskyt jakéhokoli infekčního onemocnění je noční můrou pro pořadatele tábora. Podle Hochmalové se tomu dá do jisté míry předejít. Důležitá je prevence. „To znamená klást důraz na dodržování pravidel osobní a provozní hygieny všech účastníků, se zvláštním důrazem u osob činných při stravování, dbát na zajištění jakosti pitné vody, na průběžnou dezinfekci ploch, rukou a nepodceňovat zdravotní stav dětí i dospělých," uvedla. 

Kontroly jsou zpravidla bezproblémové, většinou se totiž jedná o stálé pořadatele a místa konání akcí. „Dobré zdravotnické zajištění ve smyslu kvalifikovaného a zkušeného zdravotníka včetně dostatečného vybavení je základ,“ vysvětlila Hochmalová. 

Dětské tábory se v kraji konají v tradičních atraktivních lokalitách, a to zejména na Českolipsku ve Sloupu v Čechách, Dolní Světlé a Hamru na Jezeře. Z Liberecka je to hlavně Českodubsko, okolí Raspenavy a Bílého Potoka, na Semilsku zase Hrubá Skála, Rakousy u Turnova. Z Jablonecka lze jmenovat Malou Skálu, Bedřichov či Kořenov. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, hygienická stanice, tábory, léto, děti, dětský tábor, rekreace, Krajská hygienická stanice, pitná voda, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici budou i letos dohlížet na dětské tábory v kraji. Podmínky účasti jsou stejné pro české i ukrajinské děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.