Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Auta za pár stovek. Liberec prodá vozidla, která nechal odtáhnout z ulic města

Mají propadlou technickou způsobilost, jsou bez klíčků a dokladů. Přesto je liberecká radnice chce zkusit prodat. Jde o auta, která v minulých měsících nechala odtáhnout z ulic města. Do dražby jich půjde celkem patnáct.

„Vozidla s propadlou technickou způsobilostí jsme nechali odtáhnout z libereckých ulic a jejich majitelé se k nim nehlásí,“ upřesnila mluvčí radnice Jana Kodymová.

Odtažena byla stovka aut, do prodeje jich půjde patnáct, zbytek nechalo město zlikvidovat. V nabídce je několik fordů, fiatů nebo škodovek. Vyvolávací cena za každé auto je dvě stě korun, auta ale nemají klíčky ani doklady.

Samotná dražba pak proběhne 10. srpna v sídle Odtahové služby Říha. „Dražené věci bude možné si prohlédnout třicet minut před začátkem dražby v místě konání dražby,“ dodala mluvčí.

Výtěžek z dražby půjde na úhradu nákladů za odtah a odstavení vozidla. „Pokud se vozidlo nepodaří vydražit, bude následovat jeho likvidace,“ řekla Kodymová.

Město začalo vraky aut odtahovat už během loňského roku. Celkem jich nechalo odtáhnout kolem stovky. I tak se ale v Liberci nějaké najdou. „Čas od času se nějaký nový objeví," připustil náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro LK).

Situaci s odtahem městu komplikovala legislativa, ta se ale změnila právě loni. „Vloni jsme mohli poprvé naplno využít síly této novely a nechat efektivně likvidovat desítky vraků i jinak nezpůsobilých vozidel, která zabírají místa ostatním motoristům a hyzdí prostředí,“ dodal Šolc.

Podle něj je třeba rozlišovat, co jsou úplné vraky a co vozidla bez STK, které se později vraky stanou. „Nicméně obojí nemá v ulicích co pohledávat," řekl náměstek.

Celý proces funguje tak, že město nejprve vyzve vlastníka, aby vrak odstranil sám, loni jich takto vlastníci odvezli dvanáct. Když ale výzvu neuposlechnou, auto nechá odtáhnout samo město.

Výrazně ubylo i aut, která sice nevypadají jako vraky, ale nemají STK, a tak ani nemohou do provozu. „Podobných výzev jsme v roce 2021 odeslali celkem 64, přičemž v 52 případech je vlastníci vyřešili sami. Ostatní jsme nechali odtáhnout,“ uzavřel Šolc.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky autovraky, Liberec, dražba, radnice, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Mazgal

Tak si tak říkám, proč automobily nevyhledají podle VIN. Pokud existuje VIN, pak existovaly i doklady! Takže tvrzení, že do klady neexistují, znamená co? Že je někdo záměrně na úřadě ztratil? Za druhé. Držení veterána není trestné a parkovat bez technické snad také ne, nebo ano? => Že jestli se najde někdo, komu veterána nechalo město zlikvidovat, tak se úředníci zasmějí, protože já a mnoho jiných občanů Liberce budeme chtít, aby vzniklou škodu hradili ze svého!!!

Úterý, 12. července 2022, 04:30Odpovědět

Auta za pár stovek. Liberec prodá vozidla, která nechal odtáhnout z ulic města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.