Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V zoo se po patnácti letech narodila mláďata levhartů. Návštěvníci už je mohou vidět ve výběhu

Návštěvníci liberecké zoo mohou obdivovat nejnovější přírůstek, ve výběhu levhartů čínských se narodila dvě mláďata. Došlo k tomu už na konci května, až nyní ale matka mláďata alespoň občas bere do venkovní části.

Levharti se v Liberci narodili poprvé od roku 2007. Rodiči současných koťat je dvanáctiletý samec, který v zoo pod Ještědem pobývá od roku 2011, a šestiletá samice původem z německé Zoo Magdeburg, jež do Liberce přicestovala před dvěma lety.

„Levharti čínští žijí i ve volné přírodě osamoceně a o mláďata se stará výhradně matka. Přestože je naše samice nezkušená, navíc velice senzitivní prvorodička, péči o dvojčata zvládá naprosto perfektně a koťata prospívají,“ řekl vedoucí úseku šelem liberecké zoo Petr Honc.

Nyní už rodiče začali mláďata vynášet do venkovního výběhu, kde si je při troše štěstí mohou prohlédnout i návštěvníci. „Pohlaví mláďat zatím neznáme. Matce i koťatům dopřáváme potřebný klid a první rychlou veterinární kontrolu a vakcinaci mláďat provedeme až na osmi týdnech věku,“ dodal Honc.

Levhart čínský je silně ohrožený druh, jejich odchov v zoo je proto velký úspěch. „V současné době je populace levhartů čínských v evropských zoologických zahradách velmi malá a čítá pouze 43 jedinců. Mláďata se za poslední rok narodila pouze v Liberci a v dánské zoo Ebeltoft,“ upřesnil ředitel zahrady David Nejedlo (Starostové pro LK).

Liberecká zoo také nyní plánuje rekonstrukci levhartího výběhu, kteří by měli dostat i novou rozlehlou venkovní expozici. „Ještě v letošním roce bychom rádi nechali vypracovat projektovou dokumentaci a do dvou let začali se stavbou a rekonstrukcí,“ dodal ředitel.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky zoo, Liberec, zoo liberec, levhart, mláďata, Starostové a nezávislí, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoo se po patnácti letech narodila mláďata levhartů. Návštěvníci už je mohou vidět ve výběhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.