Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kraj potvrdil obnovu parku u muzea. Pracoval s deseti připomínkami obyvatel

Přes nesouhlas části veřejnosti pokračují přípravy na renovaci parku před Severočeským muzeem, kterou připravuje jeho zřizovatel Liberecký kraj. Podle náměstkyně hejtmana Květy Vinklátové (Starostové pro LK) park dožívá a obnova je potřeba, při renovaci pak také budou zohledněny připomínky místních obyvatel.

„Část Liberečanů se domnívá, že je park v pořádku a stačí běžná údržba a případné drobné úpravy. Lidé, kteří rozumí svému oboru, tedy krajináři, zahradníci, dendrologové, architekti, však vidí jeho postupující chátrání a umí říci, co nastane během následujících let. A ta zpráva není příznivá,“ řekla Vinklátová.

Podle ní nepříznivý stav parku prohlubuje také současné suché období. Vinklátová ale obavy lidí chápe. „Obnova je ale opravdu nevyhnutelná. Samozřejmě chceme, aby bylo toto oddechové místo vstřícné a přívětivé pro místní obyvatele a návštěvníky muzea a ti se sem rádi vraceli,“ dodala.

Zřejmě největší změny čeká prostranství před muzeem, které se znovu více otevře, zmizí i spodní schody. Hodně se mluvilo o rododendronech před vchodem do muzea, ty nakonec zůstanou zachovány, ale budou přesazeny vedle příjezdové cesty z Vítězné ulice.

Prezentace obnovy parku u muzea

Právě zachování rododendronů bylo jednou z připomínek, které lidé k obnově parku zaslali. „Opakovalo se jich zhruba deset. Některé byly zohledněny. Například výstavní panely podél muzea budou mobilní, nikoliv trvalé. Pikniková louka nebude jen nad podzemním depozitářem, kde není stín, ale na několika dalších místech pod stromy, a lidé si tak budou moci vybrat,“ doplnila Vinklátová.

Změny čekají také současnou síť cest, která vznikla v osmdesátých letech, také cesty by měly více kopírovat cesty z původního areálu. Ty budou mlatové a žulové dláždění bude zasakovat vodu. Vznikne i retenční nádrž, ze které se budou zavlažovat rostliny v parku. „Zároveň projde regenerací celý trávník. V parku vznikne expozice rostlin pěstovaných u libereckých vil v dobách jejich zlatého období,“ řekl Přemysl Krejčiřík, který obnovu parku připravil.

Deset dožilých stromů bude muset být vykáceno, vysázeno ale bude 17 nových. Park také nově oživí množství květin: plán počítá s vysazením 24 druhů trvalek a sedmi druhů keřů.

Obnova parku by měla vyjít na 27 milionů korun, kraj chce co nejvíce peněz získat z evropských dotací.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky muzeum, park, severočeské muzeum, atelier krejčiříkovi, projednání, liberec, vizualizace, Květa Vinklátová, Starostové a nezávislí, Severočeské muzeum v Liberci, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj potvrdil obnovu parku u muzea. Pracoval s deseti připomínkami obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.