Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Frýdlantská radnice přišla o dveře, do října budou v péči restaurátorů

Na radnici ve Frýdlantu chybí hned troje venkovní dveře. Projdou totiž restaurováním, které potrvá do října. Jde o hlavní dveře do novorenesanční budovy z náměstí T. G. Masaryka, dveře z ulice Míru a o dveře z radnice, které vedou na nádvoří. Celkem přijde restaurování dveří na 419 tisíc korun.

„Vstupní dveře do radnice i oboje boční dveře už si restaurátorský zásah zaslouží. Nejeví sice nějaké velké známky opotřebení a poškození, nicméně běžným používáním k jejich částečnému opotřebení dochází,“ řekl starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka (ODS).

U obou bočních dveří, které nejsou na rozdíl od vstupních kryté, jsou také patrné známky vlivu působení klimatických podmínek. „Proto jsme se rozhodli využít dotaci Programu městských památkových zón a dveře nechat restaurátory odborně ošetřit a opravit,“ dodal s tím, že město za opravu dveří zaplatí 69 tisíc korun a zbytek peněz půjde z dotace ministerstva kultury.


Dveře na radnici projdou obnovou.

Restaurátorská firma už dveře demontovala a odvezla, místo nich je bednění. „Ze všech dveří a zárubní v průběhu necelých čtyř měsíců sejmeme zvětralé povrchové úpravy až na holé dřevo, doplníme chybějící řezby nebo poškozené části, vše zbrousíme, vytmelíme, ošetříme přípravky proti broukům a plísním a poté znovu natřeme. Opraveny a doplněny budou i kovové části a mříže dveří,“ řekl Petr Bašus z firmy Koušek restaurování.

Frýdlant tak pokračuje v udržování budovy radnice. V loňském roce nechalo město obnovit historický kazetový strop v obřadní síni radnice a v příštích letech se připravuje například obnova interiéru obřadní síně radnice, konkrétně lavic, křesel nebo obložení stěn včetně sloupů a zábradlí.

Ohodnoť článek

Foto Město Frýdlant

Štítky Frýdlant, radnice, dveře, restaurátoři, restaurování, Tomáš Garrigue Masaryk, Jiří Stodůlka, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlantská radnice přišla o dveře, do října budou v péči restaurátorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.