Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rokytnice si od státu na dům pro seniory 35 milionů nepůjčí, důvodem jsou rostoucí sazby úroků

Krkonošská Rokytnice nad Jizerou si od státu nepůjčí 35 milionů korun, které chtěla použít na připravovanou výstavbu Komunitního domu pro seniory. Důvodem jsou podle starosty Petra Matyáše rostoucí sazby úroků. „Úrokové náklady by se zvedly skoro na cenu stavby," řekl.

Výstavbu komunitního domu s 12 nájemními byty pro seniory zhruba za 40 milionů korun radnice připravuje už několik let. Plánovala, že většinu nákladů zaplatí z úvěru se splatností na 30 let. O půjčce vyjednávalo se Státním fondem podpory investic. Loni radnice počítala s ročním úrokem pod jedno procento a na začátku letošního roku ještě se sazbou 2,25 procenta, což by pro Rokytnici znamenalo, že na úrocích zaplatí 14 milionů korun.

V květnu ale státní fond město informoval, že sazba je 4,38 procenta a její výši bude aktualizovat před podpisem smlouvy. Už sazba z května by pro Rokytnici znamenala, že by na úrocích musela zaplatit skoro 30 milionů korun, proto se zastupitelé rozhodli, že město si úvěr nevezme.

Podle starosty zatím nevědí, z čeho město plánovanou výstavbu komunitního domu zaplatí. Jednou z možností je čekat do doby, než úrokové sazby zase klesnou. „Druhá varianta je, že se objeví jiná možnost financování, nějaký dotační program," dodal Matyáš.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Rokytnice

Štítky ČR, hospodářství, správa, stavby, sociální, Rokytnice nad Jizerou, úrok, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokytnice si od státu na dům pro seniory 35 milionů nepůjčí, důvodem jsou rostoucí sazby úroků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.