Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Novoborsku platí kvůli suchu zákaz odběru vody z potoků

Zákaz odběru povrchových vod platí kvůli suchu od čtvrtka na Novoborsku. Vodu nelze odebírat zejména z Boberského potoka, Rousínovského potoka, Svitávky a Šporky, vyplývá z rozhodnutí novoborského městského úřadu.

Vodu z toků obyvatelé nesmí odebírat například na zalévání zahrad a sportovišť, napouštění bazénů či třeba na mytí motorových vozidel. Vodu ze studní by měli lidé využívat zejména pro pitné účely a chod domácnosti.

Zákaz vydal městský úřad na základě doporučení správce vodních toků, což je Povodí Ohře, kvůli přetrvávajícímu deficitu srážek, který zapříčinil kritické snížení průtoků ve vodních tocích.

Zákaz platí pro všechny obce, které spadají pod Nový Bor, a to až do odvolání. Pro tento region to není nic neobvyklého. „Na základě zkušeností z minulých let předpokládáme, že v uvedených tocích mohou být nízké průtoky do konce roku. Pokud se vodní podmínky zlepší, budeme na to reagovat a zákaz odvoláme,“ uvedla ve vyhlášce Andrea Kubátová z novoborského odboru životního prostředí.

V Povodí Ohře zákaz odběru vody z potoků platí také na Podbořansku a Žatecku v sousedním Ústeckém kraji. Informaci o suchu, které ohrožuje život ve vodě, dostaly od Povodí Ohře také některé úřady na Litoměřicku a Děčínsku. Nízký průtok je podle Povodí Ohře na Bílině, na Ohři v Lounech či na Úštěckém potoce na Litoměřicku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, voda, správa, sucho, Nový Bor, potok, Povodí Ohře (státní podnik), Svitávka, Šporka, Boberský potok, okres Litoměřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Novoborsku platí kvůli suchu zákaz odběru vody z potoků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.