Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dny lidové architektury přinesou ukázku řemesel, soutěž o nejlepší bábovku i řadu vystoupení

Během nadcházejícího víkendu 23.–24. července se po celé republice uskuteční tradiční Dny lidové architektury. V Libereckém kraji můžete navštívit třeba Památník Karla Hynka Máchy v Doksech, Víseckou rychtu v Kravařích nebo Běliště v Železném Brodě. Vstup bude zdarma, návštěvníky čeká bohatý program.

„Do této celorepublikové akce se zapojují i krajská muzea se svými pobočkami. Návštěvníci se mohou nejen seznámit s památkami samotnými, ale také si užít volných dnů při pestrém programu, který pro ně kolegové z muzeí připravili,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Památník Karla Hynka Máchy

Památník K. H. Máchy je společně s Víseckou rychtou pobočkou Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Nejstarší stavení v Doksech nabídne v sobotu program pro návštěvníky všech věkových kategorií. Ve 14:00 zahraje pohádku O Červené Karkulce pražský divadelní soubor Pruhované panenky.

Do Doks zavítá také multiinstrumentalista a potulný bard Jiří Wehle. Všestranný umělec koncertoval na mnoha místech naší republiky i na světových festivalech. Zároveň je sběratelem etnických a středověkých hudebních nástrojů. Vlastní a hraje mimo jiné na niněru, harfu, šalmaje, platerspiel, různé druhy fléten, dudy, gemshorny (zvířecí rohy), chalumeaux, krumhorny nebo kytaru.

Jiří Wehle se narodil v roce 1947 v Praze. Hrát a zpívat začal v 60. letech. Je jedním z prvních pouličních hráčů, které jste mohli vídat v uličkách staré Prahy a na Karlově mostě už v 80. letech.

Mezi jeho nejoblíbenější básníky patří Jiří Orten. Zhudebnil také verše Goetha, Apollinaira, Villona, Hálka, Gellnera, Erbena a samozřejmě K. H. Máchy, které představí od 16:00.

„Po celý víkend a za jakéhokoli počasí si můžete zdarma prohlédnout výstavy, a to Hrady spatřené Karlem Hynkem Máchou a ilustrovaný básnický cyklus Tomáše Cidliny a Pavla Krause Domov/Heimat,“ doplnila Jaruška Vondrová, vedoucí Památníku K. H. Máchy.

Vísecká rychta v Kravařích

Neméně zajímavý program se chystá i v největším roubeném stavení u nás. Už v 10:30 hodin proběhne komentovaná prohlídka výstavy Česká paní česky vaří, přitom dobře hospodaří. Autorka výstavy Kateřina Ebelová představí kávoviny, bábovkové formy a vyšívané kuchařky. „Ve 14:00 naváže přednáškou o kávě a kávovinách," doplnil Marek Hofman, vedoucí Vísecké rychty.

Na programu bude také soutěž o nejlepší bábovku. Zapojit se může každý, stačí mezi 9:00 až 13:00 přinést s láskou upečenou domácí bábovku. Máte zaručený recept? Neváhejte a podělte se o něj. Odborná porota přibližně v 15:00 vyhlásí výsledky.

Po celý den budou uvnitř stavení i venku probíhat ukázky historických řemesel a expozice díky divadelním hercům ožijí. „Dozvíte se, jak se dělají šindele a jak se přede na kolovratu, s bylinkářkou se naučíte rozpoznat tajuplná kvítí a dvorek Vísecké rychty se zaplní nejen návštěvníky, ale výjimečně i Adélčinými domácími zvířaty," informovala v tiskové zprávě Jana Kočová.

Dny lidové architektury budou probíhat i v neděli, ovšem bez doprovodného programu. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout třeba stálou expozici Malovaný nábytek.

Běliště v Železném Brodě

Roubený objekt Běliště ve výčtu lidových staveb nebude chybět. V sobotu i neděli bude otevřená národopisná expozice v čase od 9:00 do 17:00, od 10:00 bude možné využít komentovaných prohlídek s průvodcem.

„Pro zapálené zájemce o lidovou architekturu je připraven komentovaný okruh po památkové rezervaci Trávníky, který odstartuje od Běliště v oba dny ve 13:00,“ doplnila v tiskové zprávě Kateřina Řezníková.

Sobotního programu se zúčastní tři regionální výrobci, držitelé značky Regionální produkt Českého ráje. Návštěvníci tak budou moci obdivovat původní výrobu ručně štípaného šindele v podání Petra Klímy, využití bylinek představí Ludmila Vondrová a zkušená včelařka Jolana Stáňová seznámí zájemce s včelími produkty.

Od 15:00 vystoupí smyčcové duo Yellow – violoncellistka Michaela Krejčová Vitáková a houslistka Pavla Mazancová, které zahrají úpravy lidových písní z pera Jaroslava Krčka a několik zahraničních lidových skladeb.

Na Bělišti pokračuje program i v neděli. Od 9:00 do 11:30 se uskuteční výtvarná dílna O vodě u vody Lenky Hřibové ze spolku Semínko země. V 15:00 zahraje loutkové divadlo Toy Machine z Peček pohádku O velikém čaroději inspirovanou jizerskohorskou legendou o čaroději Tamanovi a knihou Čarodějův učeň Otfrieda Preusslera.

Zábavou pro celou rodinu bude jistě hra Život na Bělišti. Po nalezení 12 šifer bude možné odhalit záhadu starého nápisu na záklopovém prkně domu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, dny lidové architektury, tradice, historie, řemesla, akce, vystoupení, lidová architektura, bábovka, Karel Hynek Mácha, Doksy, řemeslo, výstava, Kravaře, Železný Brod, Památník Karla Hynka Máchy, soutěž, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny lidové architektury přinesou ukázku řemesel, soutěž o nejlepší bábovku i řadu vystoupení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.