Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tropy lákají ke koupání. Sníženou kvalitu vody má v Libereckém kraji pět přírodních koupališť

Sníženou kvalitu vody má v Libereckém kraji pět z 34 přírodních koupališť, které pravidelně kontrolují hygienici. Důvodem je zakalená voda či sinice. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice. Zájem o koupáníi díky tropickým teplotám posledních dnů stoupá.

Na třetím z pěti stupňů hodnocení je kvůli zvýšenému výskytu sinic Máchovo jezero a rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji. Na druhém stupni jsou tři přírodní koupaliště na Českolipsku, v Zákupech, Nedamově u Dubé a nově i Hamerské jezero. Mírně zhoršenou kvalitu v těchto nádržích značí snížená průhlednost vody.

Na zbývajících sledovaných přírodních koupalištích v kraji je kvalita vody výborná, mezi ně patří například Sluníčko ve Vratislavicích nad Nisou, okrajové části Liberce. Díky slunečnému počasí jsou tam nyní podmínky pro koupání ideální, což se projevuje na rostoucím zájmu. „Před čtyřmi dny jsme měli teplotu vody 16,5 stupně, tady bylo pět šest lidí, ale pak se udělalo krásně. Druhý den už tady bylo 130 lidí, v úterý kolem 1000 a včera (ve středu) 1500. A včera v poledne měla voda 20,5 stupně, takže si myslím, že dnes vyleze na 22," uvedl provozovatel koupaliště Petr Polda.

K horní hranici své kapacity se dostává i Maškova zahrada v Turnově. Ve středu přes den koupaliště navštívilo 1800 lidí a na noční plavání dorazilo dalších 300. „Dostáváme se tam, kde bychom chtěli být celé léto. Myslím, že zatím je to bez problémů, a uvidíme, co přinesou další dny, protože lidí bude chodit asi víc a víc," uvedl manažer Maškovy zahrady Tomáš Špinka.

Koupaliště má novou vodní atrakci s překážkami, která je dlouhá 17 metrů. Ne všem návštěvníkům se ale zamlouvá. „Samozřejmě, jak to tak bývá, ozývají se hlavně ti nespokojení a některým lidem vadí, že jsme ubrali plochu na plavání. Nicméně, když to ale srovnám, tak na tu atrakci jsou podobné fronty jako na toboganu," řekl Špinka. Jako částečnou kompenzaci pro lidi, kteří si chtějí hlavně zaplavat, zavedli od tohoto týdne v Maškově zahradě ranní plavání. Zatím je v pondělí, ve středu a v pátek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KHS Vysočina

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, Máchovo jezero, sluníčko, přírodní koupaliště, Krajská hygienická stanice, zahrada, plavání, okres Česká Lípa, Zákupy, Dubá, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tropy lákají ke koupání. Sníženou kvalitu vody má v Libereckém kraji pět přírodních koupališť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.