Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Domov pro osoby s poruchou autistického spektra na Semilsku začne naplno fungovat příští rok

Nově vytvořený Domov pro osoby s poruchou autistického spektra v Lomnici nad Popelkou na Semilsku začne naplno fungovat od příštího roku. Je první takový pro mladé lidi od 15 let s touto poruchou v Libereckém kraji a jeden z mála v zemi. Zařízení je specifické tím, že by klientům mělo co nejvíce připomínat domov.

„Je to prostředí, kde se střídají tetičky, strejdové, ale je to laskavý prostor, kde se naši klienti budou cítit dobře," řekl vedoucí domova Martin Kracík. Kapacita domova s nepřetržitým provozem je osm klientů, od začátku července se tam nastěhovali tři a ještě v létě přibude čtvrtý. Záměrně chtějí mít podle Kracíka domov zpočátku obsazený jen z poloviny, aby se zaměstnanci naučili s jeho obyvateli pracovat.

Zájem o umístění do domova je veliký

„Klienti, kteří tady už umístněni jsou, tak jsou specifičtí tím, že mají poruchu autistického spektra, ale současně jsou velmi nároční na péči. Mají poruchy chování, což se projevuje nějakou agresí vůči sobě nebo okolí a personál tomu musí čelit a naučit se pracovat s těmi lidmi tak, abychom minimalizovali incidenty tohoto typu a nějak udělali laskavý domov pro naše klienty," uvedl Kracík. V domově bude podle něj pracovat zhruba 20 lidí, zatím jich tam je 11. „Práce je to extrémně náročná a zdaleka ne pro každého," dodal.

Autismus patří k nejzávažnějším poruchám mentálního vývoje, jde o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. To je důvod, proč autista dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Různou formou autismu je postižený každý pětistý Čech.

Zájem o umístění do domova je značný, příjem žádostí ještě neskončil a už nyní je kolem 20 zájemců. Podle Kracíka nezáleží na tom, v jakém pořadí přihlášky dostanou. „Ale na urgentnosti a vážnosti situace, je tam několik kritérií," řekl. V domově budou žít mladí lidé, horní hranice je zatím stanovená na 30 let věku. „Horní hranici určitě budeme měnit postupem času, protože když sem někdo nastoupí, těžko ho můžeme ve 30 posílat pryč," dodal Kracík.

Budova má po letech nové využití

Nový domov zvaný RváčOFF vznikl přestavbou bývalé školy na Rváčově, která patří městu. V minulosti už obdobné využití tato budova měla, byl tam stacionář pro postižené děti a mládež. Jeho provoz ale skončil téměř před 15 lety po změně financování v sociálních službách. Od té doby byla budova prázdná. Nyní je po kompletní rekonstrukci za více než 29 milionů korun. „V zásadě tady zůstaly obvodové zdi a střecha, která byla vyměněna po vichřici před 15 lety," řekl místostarosta Lomnice Zdeněk Rajm. Město na rekonstrukci získalo evropskou dotaci 24,8 milionu korun.

V domově je osm samostatných pokojů s vlastním sociálním zařízením ve třech domácnostech, aby bylo možné zajistit klientům individuální přístup. Vybudování domova je společným projektem města, Libereckého kraje a Charity Jičín. Liberecký kraj bude platit provozní náklady a o klienty se budou starat pracovníci charity.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, stavby, správa, Lomnice nad Popelkou, domov, autistické spektrum, okres Semily, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domov pro osoby s poruchou autistického spektra na Semilsku začne naplno fungovat příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.