Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Máchův kraj nabízí kromě koupání pohádková místa. Vede k nim cyklostezka přes Holanské rybníky

K Máchovu jezeru se každoročně v letní sezoně sjíždí mnoho turistů. Aby také ne – kromě koupání v jezeře nabízí jeho okolí síť více i méně náročných cyklostezek a spoustu romantických míst, jako třeba hrad Bezděz nebo zámek v Doksech.

„Okolí Máchova jezera i jezero samo nabízí jak pro výlety, tak i pro trávení dovolené řadu možností, jak trávit aktivně čas. A například z Liberce nemusíte jet autem. Doveze vás tam pohodlně prázdninový vlak,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Máchovo jezero patří v kraji k vyhlášeným prázdninovým lokalitám. Pobyt u vody si mohou návštěvníci zpestřit vyhlídkovou plavbou. „Flotila složená ze čtveřice tamních výletních lodí, pojmenovaných Jarmila, Hynek, Máj a Racek je připravená pro ty, kteří chtějí zažít letní dobrodružství,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.

Pokud patříte k příznivcům adrenalinu, můžete vyzkoušet školu windsurfingu s profesionálními instruktory nebo tzv. stand up paddle – disciplínu na prkně s pádlem.

Cyklostezky v Máchově kraji jsou vhodné i pro výletníky s průměrnou fyzičkou. Trasa přes Holanské rybníky by určitě neměla ujít pozornosti cyklistů. Je dlouhá dvacet kilometrů, vede rovinatým terénem a i s přestávkami trvá přibližně dvě a půl hodiny. Trasa začíná u zámku Zahrádky, poté Máchovou cestou do obce Borek. „Právě tady se nachází jedna z nejstarších obor v republice s muflony či kozami bezárovými. Je sice po většinu roku uzavřená, nahlédnout ale do ní lze ze zříceniny letohrádku Jíljov,“ sdělil Mikulička.

Cesta pokračuje přes obec Sádky až k Holanským rybníkům. Pohádkovým místem na trase je pak zastavení u Dolanského rybníku, kde se nachází pozůstatky starého mlýna s nedalekým vodopádem. „Pak je možno ještě pokračovat ke skalnaté vyhlídce Smrtka a ke Koňskému rybníku, nebo se po stejné trase vrátit do Zahrádek,“ dodal mluvčí.

Pohodová procházka pro rodiny s dětmi v Brništi se nazývá Stezka hastrmanů. Cesta je vhodná pro kočárky a v místě jsou i minihřiště. Liščí stezka je zase naučnou trasou, která je značená šipkami, liščími stopami a dřevěnými plastikami lesních zvířat. Vede skrze obce Kravaře, Rané a Janovice. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Českolipsko, Máchovo jezero, cyklostezka, turistika, Máchův kraj, Holanský rybník, koupání, Doksy, Hrad Bezděz, Květa Vinklátová, Liberec, jezero, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máchův kraj nabízí kromě koupání pohádková místa. Vede k nim cyklostezka přes Holanské rybníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.