Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Tři desítky hasičů z Libereckého kraje vyjely na pomoc k požáru na Děčínsku

Během úterního rána vyrazili profesionální hasiči z Libereckého kraje na pomoc kolegům do Národního parku České Švýcarsko, kde od neděle hoří lesní porost. Kouř z požáru u obce Hřensko je cítit ve středních, severních i východních Čechách.

„Na základě rozhodnutí MV-GŘ HZS ČR vyrazil odřad HZS Libereckého kraje na pomoc našim kolegům, kteří bojují s rychle se šířícím požárem v těžko přístupném terénu Národního parku České Švýcarsko," uvedli krajští hasiči. Aktuálně v Hřensku zasahuje celkem 83 jednotek požárních ochrany, přibližně 410 hasičů a pomáhají také čtyři vrtulníky a dvě letadla.

Hasiči vyjeli s technikou do Hřenska v brzkých ranních hodinách, počítají s několikadenním nasazením. Ke skupině 18 profesionálních hasičů z krajského ředitelství a územních odborů Semily, Liberec, Jablonec nad Nisou a Česká Lípa, který je složen převážně z hasičů - strojníků, se přidali i profesionální hasiči ze stanice HZS Doksy, HZS Liberec a dobrovolní hasiči JSDH Cvikov, Hrádek nad Nisou a Jablonecké Paseky. 

Kouř z požáru, který už podle odhadů zasáhl území o rozloze 30 hektarů, pocítili v noci i obyvatelé na řadě míst Libereckého kraje. „V souvislosti s tím přijalo naše operační středisko v noci a ráno 112 tísňových volání," řekla Petra Knížková z HZS LK. 

V České Lípě, která je od požáru zhruba 30 kilometrů vzdušnou čarou, zaznamenala meteorologická stanice nad ránem v souvislosti s kouřem z požáru prudké zvýšení množství prachových částic ve vzduchu. Ještě večer bylo znečištění kolem deseti mikrogramů na metr krychlový, po půlnoci se zvýšilo více než dvacetinásobně. Nad ránem naměřila stanice až 217 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový. Kouř ale cítili lidé i v Liberci a na dalších místech kraje.

V Libereckém kraji vyhlásil hejtman Martin Půta od pátku 22. července až do odvolání zákaz rozdělávání ohně kvůli suchu a  zvýšenému riziku požáru. Hasiči denně vyjíždějí k několika případům požáru v přírodě. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky Liberecký kraj, Děčínsko, požár, hasiči, České Švýcarsko, Hřensko, hasič, okres Děčín, Národní park České Švýcarsko, Východní Čechy, Hasičský záchranný sbor, Liberec, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři desítky hasičů z Libereckého kraje vyjely na pomoc k požáru na Děčínsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.