Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jednatel BusLine reaguje na Vařila: Báje do médií, veškerá dokumentace dokládá vlastnictví pana Vyskočila

Kontroverzní podnikatel Jiří Vařil přišel v pondělí s vyjádřením, že právě on je skutečným majitelem dopravní společnosti BusLine. Jenže podle jednatele BusLine Michala Hanče jde pouze o „báje do médií“, veškerá dokumentace podle něj dokládá, že skutečným majitelem byl zesnulý Jakub Vyskočil.

„Mgr. Vařil se v rámci své strategie patrně snaží znejistit obchodní partnery dopravní skupiny BusLine. Stále se pokouší zpochybnit jak vlastnickou strukturu dopravní skupiny, tak kvalifikaci managementu. Obě tvrzení odmítáme jako lživá a veřejně pana Vařila vyzýváme, aby buď svá tvrzení o vlastnictví doložil příslušným úřadům anebo svých prohlášení zanechal,“ uvedl jednatel BusLine Michal Hanč.

Jiří Vařil byl do roku 2012 spolumajitelem společnosti BusLine, poté ale působil spíše v pozadí. V roce 2018 byl jedním ze zatčených v rozsáhlé kauze úplatků v libereckém dopravním podniku.

Rozhodující je podle něj zápis do obchodního rejstříku, potažmo rejstříku skutečných majitelů. „Veškerá dokumentace, kterou má skupina BusLine k dispozici, v souladu s tím dokládá vlastnictví pana Jakuba Vyskočila, jehož dědičkou je nezletilá dcera. Totéž plyne z mnohaletých zkušeností spolupracovníků a obchodních partnerů,“ dodal Hanč.

Vařil argumentuje tím, že Vyskočil vykonával svou roli vlastníka a ředitele "navenek" aniž by skutečně vlastnil svěřené akcie, podíly a dluhopisy. Rozsáhlou smluvní dokumentaci k tomu měl před Vyskočilovou smrtí Vařil předat příslušným orgánům. 

„Tato dokumentace potvrzuje, že jsem nebyl pouhým poradcem, nýbrž, že jsem skupinu BusLine vlastnil a řídil, což koresponduje se zjištěními policejního orgánu, který má k dispozici příslušné listiny, odposlechy a další důkazy," uvedl ve svém prohlášení Jiří Vařil

Jsem skutečným majitelem společnosti BusLine, říká Jiří Vařil. Usiluje o navrácení majetku

Bývalý majitel dopravní společnosti BusLine Jakub Vyskočil spáchal letos v květnu sebevraždu. Zanechal po sobě dlouhý dopis na rozloučenou, v němž mimo jiné mnohokrát jmenoval svého společníka Jiřího Vařila. Ten tvrdí, že Vyskočil nebyl skutečným...

Jenže podle Hanče Vařil svá tvrzení o svém údajném vlastnictví BusLine nepodpořil skutečnými právními kroky směrem k veřejným rejstříkům nebo soudům. „Energii věnuje pouze vytváření bájí do médií a pro výslechy orgánů činných v trestním řízení. Očekáváme, že když to neudělal dosud, alespoň nyní svá tvrzení promění v reálná podání a předloží všechny relevantní podklady, o něž svá fantastická tvrzení opírá,“ řekl.

BusLine je největším autobusovým dopravcem v Libereckém kraji, zajišťuje regionální dopravu na Jablonecku a Semilsku, autobusy BusLine ale jezdí také v sousedním Královéhradeckém, Plzeňském nebo Středočeském kraji, uspěl i v tendrech na zajištění dopravy v Pardubickém kraji nebo jižních Čechách.

Vařil podle Hanče v BusLine působil jako poradce a spolupráce s ním byla ukončena korektně. „Okolnosti ukončení působení poradce Mgr. Jiřího Vařila ve skupině BusLine, které podle dostupných podkladů a korespondence probíhalo v rámci možností naprosto korektně, nesvědčí o jakémsi násilném puči. O čem vypovídá je to, že k rozvázání spolupráce s ním došlo v důsledku ztráty důvěry s ohledem na trestní vyšetřování a jeho nepřijatelné jednání,“ uvedl současný jednatel společnosti.

Bývalý majitel dopravní společnosti BusLine Jakub Vyskočil spáchal letos v květnu sebevraždu. Zanechal po sobě dlouhý dopis na rozloučenou, v němž mimo jiné mnohokrát jmenoval svého společníka Jiřího Vařila. Z Vyskočilova dopisu vyplynulo, že bývalí společníci měli mezi sebou problémy. Jiří Vařil byl v minulosti obviněn hned z několika trestných činů. 

V dopise mimo jiné Vyskočil napsal: „Jediné, co jsem opravdu chtěl, je vybudovat stabilní firmy, co by se rozvinuly v něco, co umí spolupracovat a vzájemně si neškodíme s kraji a našimi objednateli. Vařil chtěl jen moc, krást z levých faktur a ovládat. Těšilo ho, že je za bosse a kápa, ale to víš, že na to já nikdy nebyl." 

Podle Vařila ale byli s Vyskočilem přátelé. „Smrt Jakuba Vyskočila mne hluboce zasáhla,“ napsal. Podle svých slov věří v dohodu s rodinou. „Aby Jakubovy závazky zbytečně nezatížily jeho nezletilou dceru jako patrně jedinou dědičku a neuvedly ji tak do dlouholetých soudních sporů o majetek, který mi Jakub Vyskočil odmítal vrátit.“

Takové vyjádření se ale nelíbí Hančovi, který je považuje za nátlak na pozůstalé. „Rádi bychom vyzvali pana Vařila, aby postupoval striktně právní cestou a aby zanechal nátlakových vyjádření směrem k truchlící rodině pozůstalých po panu Jakubu Vyskočilovi,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec, K. Kutnarová

Štítky BusLine, vyskočil, vařil, hanč, majitel, autobus, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednatel BusLine reaguje na Vařila: Báje do médií, veškerá dokumentace dokládá vlastnictví pana Vyskočila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.