Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hejnice chtějí Simonovu vilu přestavět na víceúčelový objekt s knihovnou

Hejnice chtějí přestavět Simonovu vilu z počátku 20. století na víceúčelový objekt s knihovnou či ubytováním na léto. Několik posledních desetiletí ve vile byla mateřská škola, nyní slouží pro ubytování více než 30 ukrajinských uprchlíků. Pro nové využití je zatím hotová studie.

Starosta Jaroslav Demčák odhaduje, že příprava podkladů pro zahájení přestavby potrvá minimálně dva až tři roky. Následná realizace je ale závislá na získání evropské dotace, bez ní si třítisícové městečko nebude moci rekonstrukci vily dovolit. Náklady radnice odhaduje na 30 až 50 milionů korun. „A to je odhad před válkou na Ukrajině, než ceny ve stavebnictví zdražily," uvedl Demčák.

Město nyní zároveň usiluje o zařazení vily mezi kulturní památky, žádost podpořili liberečtí památkáři a nyní ji posuzuje ministerstvo kultury. Vilu ve stylu art deco vyprojektoval v roce 1921 pro průmyslníka Emila Simona drážďanský architekt Rudolf Bitzan. Vila je v rozsáhlém lesoparku, západně od silnice vedoucí do Lázní Libverda. Ještě loni v ní byla mateřská škola, po dostavbě nové školky zůstala vila prázdná. „Zastupitelstvo se rozhodlo, že ji nechce prodávat," uvedl starosta. Nyní dočasně slouží pro ubytování uprchlíků. „To ale není na to, aby tam někdo bydlel dlouhodobě," řekl Demčák. Uprchlíci tam podle něj zůstanou jen do doby, než se budou moci vrátit domů na Ukrajinu, nebo se pro ně nenajde nějaké vhodnější ubytování.

Podle studie by se suterén vily měl v budoucnu upravit na služební byt pro správce objektu a první patro pro potřeby knihovny. V hale by měla mít pracovnice knihovny pult, v bývalé zimní zahradě bude zřejmě čtenářský kout, v bývalé jídelně nejspíš police s knihami a v původní ložnici bude asi umístěn depozitář. Druhé patro by mělo sloužit jako setkávací prostor pro výstavy, přednášky, koncerty či workshopy a v podkroví zřejmě budou tři pokoje pro ubytování v létě. „Říkali jsme si, že bychom je třeba využili pro ubytování hostů Letních slavností. Nebo jak občas jezdí malíři, spisovatelé, skladatelé na letní byt tvořit, tak to nabídnout jim," dodal starosta Hejnic.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Hejnice

Štítky ČR, správa, architektura, stavby, Hejnice, vila, knihovna, Emil Simon, Jaroslav Demčák, ruská invaze na Ukrajinu, Rudolf Bitzan, Ukrajina, Lázně Libverda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejnice chtějí Simonovu vilu přestavět na víceúčelový objekt s knihovnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.