Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Začne rekonstrukce harcovské přehrady. V září se bude vypouštět

Dlouhé roky se o ní mluvilo, chystaná rekonstrukce harcovské přehrady ale nyní skutečně začíná. V pondělí si staveniště převzala stavební firma, v září by pak mělo začít vypouštění přehrady. Ta by po dvouletých pracích měla pojmout více vody a zvýší se bezpečnost celého vodního díla. Město Liberec pak vypuštění přehrady využije k úpravám okolí.

„Účelem stavby je zajištění bezpečnosti vodního díla Harcov za povodní se současným navýšením retenčního objemu nádrže a zlepšením podmínek pro ochranu intravilánu města Liberec před povodněmi,“ upřesnil investiční ředitel Povodí Labe Petr Martínek. Jeho společnost za opravu zaplatí asi 388 milionů korun bez DPH.

Práce začnou v září s vypouštěním přehrady. Hotovo pak má být do poloviny roku 2025. Právě samotné vypouštění jednoduchá akce a vznikne kvůli němu pracovní skupina. „Ta má za úkol zajistit koordinaci při přípravě a v průběhu vypouštění vodní nádrže. Vzhledem ke zkušenostem z vypouštění jiných velkých vodních nádrží, Povodí Labe zajistí podrobný monitoring kyslíkových poměrů v nádrži i na odtoku z ní před a v průběhu vypouštění,“ dodal Martínek.

Liberecká přehrada bude přes dva roky vypuštěná. Město chystá úpravy okolí

Ještě na podzim má začít rekonstrukce hráze liberecké přehrady v Harcově, kterou chystá Povodí Labe. Na rekonstrukci roky čekalo i vedení města, které s ní spojí obnovu okolí přehradní nádrže. Upraví se cesty, vznikne propojení se Zvolenskou...

Během prací na rekonstrukci vodního díla bude také město Liberec upravovat okolí přehrady. Na pláži bude vyčleněn prostor s dětskými herními prvky, v celém okolí přehrady budou osazeny nové koše, lavičky a veřejné osvětlení. Na hladině vzniknou plovoucí mola a na pláži pohodlný vstup do vody. „Pozitivním prvkem je docílení bezbariérovosti v místě přítoku Harcovského potoku do přehrady. Bude vytvořen úsek přemostění na ulici Zvolenskou a tato nová cesta bude umožňovat bezbariérové napojení až na pozemky Povodí Labe dole u přehrady,“ uvedl radní Petr Židek (ODS).

Městu se také podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro LK) povedlo s Povodím Labe domluvit úpravy projektové dokumentace ohledně obvodových zdí přehrady. „Místo nábřežních zdí budou postaveny schody z kamene s možností pobytu na nich,“ doplnil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky přehrada, Liberec, harcov, úpravy, povodí labe, rekonstrukce, vodní dílo, Povodí Labe (státní podnik), Petr Martínek, Jaroslav Zámečník, ODS, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začne rekonstrukce harcovské přehrady. V září se bude vypouštět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.