Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skloexport zůstane státu, kraj se s ministerstvem nedohodl. Budova bude dál prázdná

Kraj nakonec budovu Skloexportu do svého majetku nezíská. Vyplývá to z jednání, která od začátku války na Ukrajině vedl s majitelem budovy, tedy ministerstvem financí. Skloexport chtěl kraj využít pro ubytování uprchlíků. Obě strany se neshodly na podmínkách případného přesunu majetku. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro LK) to zase takový problém není, pro uprchlíky má kraj dostatek ubytovacích kapacit jinde.

Situace se ale může v zimě změnit i proto chtěl mít kraj budovu Skloexportu v záloze. „Jednání o bezplatné výpůjčce s následnou možností daru budovy bývalého Skloexportu byla zdlouhavá, začala již v březnu letošního roku a do konce července jsme nedošli k žádnému závěru,“ uvedl Martin Půta.

Ministerstvo financí navíc podle něj stanovovalo kraji omezující podmínky. „Například zákaz zcizení a zatížení majetku po dobu dvaceti let nebo povinnost poskytovat majetek k užívání fyzickým osobám bezúplatně,“ dodal hejtman. „Navíc nelze investovat do majetku, který bychom měli jen půjčený. Podmínky výpůjčky neřešily ani možnost použít na úpravy dotace,“ upřesnil.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nepřipouštěl možnost objekt kraji darovat. Liberecký kraj proto jednal s Ministerstvem financí o výjimce, která by darování umožnila, a to zejména na základě veřejného zájmu, kterým efektivní řešení humanitární krize bezesporu je – avšak bezvýsledně.

Kraj chtěl Skloexport získat jako vhodný objekt pro uprchlíky z Ukrajiny. „Kvůli nepříliš chápavému a netečnému postoji státu jsme se rozhodli veškeré aktivity vedoucí k případnému nabytí objektu ukončit. V současné době uprchlická krize sice polevuje a nároky na ubytovací kapacity se zmírňují, nikdo z nás ale neví, co přinese zima,“ uzavřel Martin Půta.

Nejde o zlou vůli, říká ministerstvo

Ministerstvo financí se ale převodu Skloexportu do majetku kraje nebrání, jenže podle mluvčího ministerstva Filipa Běhala bylo povinno trvat na podmínkách stanovených zákonem o majetku státu a podmínkách zákazu nedovolené veřejné podpory. „Mezi tyto podmínky patří právě např. zákaz zcizení bezúplatně převedeného majetku po dobu následujících 20 let,“ uvedl pro Drbnu Filip Běhal.

Ministerstvo podle něj v jednání s krajem pouze stejně jako v ostatních případech trvá na dodržování zákonných podmínek převodu. „Nejedná se o jeho libovůli a tím méně zlou vůli vůči jeho záměrům s touto budovou,“ dodal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky skloexport, kraj, ministerstvo, Ukrajina, uprchlíci, uprchlík, Martin Půta, ministerstvo financí, ruská invaze na Ukrajinu, Starostové a nezávislí, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yvana Pampeliška

Takže co: dál to bude chátrat, až to jednou spadne a pak?

Čtvrtek, 11. srpna 2022, 08:53Odpovědět

Skloexport zůstane státu, kraj se s ministerstvem nedohodl. Budova bude dál prázdná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.