Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak udržet venkovské prodejny? Kraj je podpoří miliony

Prodejny na vesnicích v Libereckém kraji poslední roky bojují o přežití. Pomoci se jim rozhodl kraj ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu, když mezi ně v rámci programu Obchůdek už loni rozdělil tři miliony korun. Letos přidá ještě o milion víc.

Loni program kraje využilo jednačtyřicet prodejen. „Dotaci provozovatelé využili například na mzdy, nájem, vytápění, osvětlení, internet či náklady spojené s akceptací platebních karet,“ uvedl krajský radní Jiří Ulvr (Starostové pro LK).

Na peníze tak loni dosáhly například prodejny ve Světlé pod Ještědem, Koberovech, Višňové, Kunraticích u Cvikova, Oldřichově v Hájích, Sloupu v Čechách nebo ve Ktové.

Program Obchůdek 2021+ vyhlašuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Využívají ho malé venkovské prodejny v obcích do tisíce obyvatel nebo v obcích do tří tisíc obyvatel, jejíž místní části mají méně než tisíc obyvatel a na jejichž území se nachází maximálně jedna maloobchodní prodejna s převahou prodeje potravin a zboží.

„Provozování obchodů v malých obcích je často spíše veřejnou službou než výnosným podnikáním a je proto dobře, že stát pokračuje v jejich podpoře prostřednictvím programu Obchůdek 2021+,“ říká předseda Asociace českého tradičního obchodu, která sdružuje tradiční české maloobchodní sítě, Pavel Březina.

S ohledem na ceny energií a další rostoucí náklady je podle něj podpora nyní skutečně životně důležitá. „Význam obchodů v malých obcích se naplno ukázal třeba během pandemie. Program nastartoval také větší zájem části krajů tyto obchody podporovat,“ dodal.

Letos je ve výzvě o milion korun více, tedy celkem čtyři miliony. Obchody navíc mohou dosáhnout až na 130 tisíc korun. Aby kraj zjistil přibližný zájem o program, rozeslal v minulém roce anketu do 195 obcí v regionu. Odpovědělo 85 z nich, z nichž 66 splňovalo předběžné podmínky.

„Vesnické prodejny nejsou jen místem, kde si člověk obstará běžný nákup, ale často je to i centrum setkávání zejména starších obyvatel. I proto má rozhodně smysl tyto prodejny na venkově zachovat, a právě dotační program Obchůdek 2021+ tomu výrazně pomáhá,“ uzavřel Ulvr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky obchoůdek, dotace, prodejny, venkov, ministerstvo průmyslu, Liberecký kraj, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, obchod, Jiří Ulvr, Starostové a nezávislí, Česko, Světlá pod Ještědem, Koberovy, Pavel Březina, Kunratice u Cvikova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak udržet venkovské prodejny? Kraj je podpoří miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.