Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kvůli přemnoženým sinicím platí zákaz koupání v rybníku Bažantník v Sedmihorkách

Kvůli přemnoženým sinicím zakázali hygienici koupání v rybníku Bažantník v Českém ráji, kvalita vody neodpovídá hygienickým předpisům a je zdraví nebezpečná. Vyplývá to z informací, které na webu zveřejnila Krajská hygienická stanice v Liberci. Dvouhektarový rybník v areálu Autocampu Sedmihorky se se zvýšeným výskytem sinic potýká v posledních letech pravidelně, také v letech 2018 a 2019 museli hygienici v srpnu koupání v rybníce kvůli sinicím zakázat.

Všechny ostatní sledované vodní plochy v kraji mají podle hygieniků vodu vhodnou ke koupání, někde je ale kvalita zhoršená. Kvůli zakalení nebo sinicím má sníženou kvalitu vody osm nádrží, to je čtvrtina ze sledovaných ploch. Na třetím stupni pětibodové stupnice je kvůli sinicím od začátku sezony voda Máchova jezera, a od konce července také voda Hamerského jezera. Třetí stupeň značí vodu nevhodnou pro citlivé jedince, jako jsou děti, alergici nebo těhotné ženy. Hygienici v takovém případě doporučují lidem, aby se po koupání osprchovali.

Na druhém stupni jsou tři přírodní koupaliště na Českolipsku - v Zákupech, Nedamově u Dubé a v Novém Boru. Mírně zhoršenou kvalitu v těchto nádržích naznačuje snížená průhlednost vody, podobně je tomu také na koupališti v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Zelená řasa zhoršila vodu Lesního koupaliště v Liberci. Na zbývajících sledovaných koupalištích v kraji je ale podle hygieniků kvalita vody dobrá. Platí to stále i pro přehradu v Jablonci nad Nisou, která patří po Máchovu jezeru k nejnavštěvovanějším vodním plochám.

Hygienici v letošním roce v Libereckém kraji pravidelně sledují kvalitu vody na 33 nádržích a koupalištích. Na dalších 13 plochách se podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Liberci Jany Loosové dělá kontrola kvality vody alespoň dvakrát za letní sezonu. Bez obav se mohou podle hygieniků lidé koupat ve vodních nádržích Fojtka a Mlýnice, sníženou průhlednost má voda Veseckého rybníka v Liberci.

Z volných ploch hygienici nedoporučují koupání v Rokytnickém rybníce a v rybníce Hrudka v Českém ráji, kde někteří lidé po koupání hlásili zdravotní problémy. Vyšetření v laboratořích pak prokázalo přítomnost cerkárií u plžů. „Cerkárie mohou koupajícím se osobám způsobit cerkáriovou dermatitidu, což je onemocnění projevující se vyrážkami trvajícími několik dní až týdnů a je doprovázeno intenzivním svědivým pocitem," řekla Loosová.

Pokud se člověk chce vykoupat v rybníce, který hygienici nekontrolují, měl by si ho podle Loosové nejprve dobře obhlédnout, zda do něj neústí nějaká kanalizace nebo odpad z výroby. „Co se týče sinic nebo řas, na to existuje velice jednoduchý test. Stačí PET lahev, naplnit ji vodou a nechat 20 minut stát. Pokud máte sekané jehličí, takový prstýnek nahoře, tak to jsou sinice. Řasy bývají v celém profilu nebo mívají tendenci se usazovat na dno," dodala ředitelka krajské hygienické stanice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KHS Vysočina

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, Bažantník, rybník, koupání, Liberec, Krajská hygienická stanice, Sedmihorky, Český ráj, nádrž, Máchovo jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli přemnoženým sinicím platí zákaz koupání v rybníku Bažantník v Sedmihorkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.