Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec v končícím volebním období: Nový územní plán, bazén se opravy nedočkal

Zastupitelé v Liberci v tomto volebním období schválili téměř po 15 letech příprav nový územní plán, povedlo se vybudovat i kancelář městského architekta (KAM). Největší investicí od voleb v roce 2018 byla přestavba nevyužívaného Liebiegova paláce na komunitní dům. Stavba za čtvrt miliardy korun má skončit letos na podzim. Na řadu jiných projektů ale podle opozice vůbec nedostalo, jako třeba na plánovanou opravu bazénu. Kritika zaznívá i z řad koaličních partnerů.

Volby v krajském městě vyhrálo před čtyřmi lety uskupení Starostů pro Liberecký kraj ve spojení s KDU-ČSL a TOP 09, získalo 16 ze 39 mandátů v zastupitelstvu. V koalici se spojilo s ODS a ANO, dohromady mají 31 zastupitelů. V opozici je Změna pro Liberec a uskupení Liberec otevřený lidem (LOL). Ke klíčovým projektům pro končící volební období patřila modernizace plaveckého bazénu za stamiliony korun. Podle původních plánů měla být už teď hotová, město ale bude teprve vybírat firmu, která stavbu zajistí.

„Při hodnocení práce koalice Starostů, ODS a ANO nás zaujaly především tristní výsledky v oblasti dopravy. Vycházeli jsme z programového prohlášení koalice. A výsledky? Slibovalo se vybudování Nové Pastýřské, ještě se nekoplo," řekl předseda zastupitelského klubu Změny Jindřich Felcman. Nová silnice, jež spojí Sokolskou ulici s Tržním náměstím, by měla odvést část dopravy z horního centra města. Její výstavba začne nejdřív za rok, letos bude město v první etapě za 36 milionů modernizovat přilehlé parkoviště. I při vytváření dostatku parkovacích míst koalice podle Felcmana selhala. Koalice podle něj nenaplnila ani sliby ohledně urychlení přípravy výstavby tramvajové tratě na sídliště do Rochlice. „Vedení města zásadně scházela odborná kompetence a nebylo tak schopné pomalu fungující radnici dostatečně rozhýbat," dodal Felcman.

Lídr LOL Jaromír Baxa oceňuje zřízení kanceláře architekta i připojení Liberce k evropské iniciativě 100 klimaticky neutrálních měst do roku 2030. „Na druhou stranu spadly pod stůl autobusové nádraží, kompostárna, revitalizace Tajchu a další projekty," uvedl Baxa. Místo kompostárny plánuje vedení města bioplynovou stanici. Revitalizaci okolí nádrže Tajch sice radnice letos zahájila přidáním dřevěného mobiliáře, další etapy ale navážou až po odbahnění rybníka a opravě hráze, což bude dělat Povodí Labe nejdřív za dva roky. Rekonstrukci nádraží předalo město kraji, který se projekt rozhodl přepracovat. Podle Baxy je v horším stavu i MHD a ze strany města podle něj pokračovala praxe plánování bez ohledu na místní občany, ať jde o průmyslové zóny, dopravu nebo změny územního plánu.

Radní Petr Židek (ODS) oceňuje, že se mnohé projekty stihly realizovat, přesto má pocit, že se město spíš jen "udržovalo“ než posouvalo dopředu. „Zaslouží si rozhodně víc a musí se začít plánovat, investovat a taky se nebát dělat rázná rozhodnutí. Chybí byty, místa v mateřských školkách a školách, nevyřešil se bazén. Nepřijatelná je situace v dopravě. Palčivým problémem zůstává lanovka a cesta okolo přehrady," řekl. Lanovka na Ještěd ve vlastnictví Českých drah je po pádu jedné kabiny mimo provoz od loňského podzimu a Liberec zvažuje, jak se bude na obnově podílet. Okolí přehrady by chtělo město revitalizovat v rámci několikaleté opravy hráze, staveniště ale předalo Povodí Labe vybrané firmě teprve před několika dny.

Podle radní za ANO Šárky Prachařové fungování města v posledních letech ovlivnily koronavirová pandemie i situace na Ukrajině. „Přes složitosti, které jsme nemohli ovlivnit, se investovalo do rozvoje města, máme nové chodníky, křižovatky, opravili jsme 39 městských ulic, schválili jsme dlouho očekávaný územní plán, vybudovali sociální byty, dokončujeme stavbu Liebiegova paláce pro komunitní život, stavbu vodojemu Horská, snížili jsme dluh města," vyjmenovala. Také podle ní ale město v některých projektech zbytečně "přešlapovalo na místě".

Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) považuje za úspěch schválení územního plánu či zavedení participativního rozpočtu, kdy o rozdělení části peněz města rozhodují sami jeho obyvatelé. Podle něj také město rekordně opravovalo a investovalo ročně zhruba půl miliardy korun. „Zmodernizovali jsme devět škol," dodal. Opravených ulic je podle něj víc, než uvedla Prachařová, rovných 50.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bazén Liberec

Štítky ČR, volby, obce, Liberec, oprava, funkční období, bazén, ODS, ANO 2011, Jaromír Baxa, KDU-ČSL, TOP 09, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Jestli Janďourek bude i další roky sedět v KAM, tak pánbůh s námi a architektura pryč. Kreten.

Pondělí, 15. srpna 2022, 13:54Odpovědět

Liberec v končícím volebním období: Nový územní plán, bazén se opravy nedočkal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.