Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

U Řasnice má vyrůst jedenáct větrných elektráren. Místním se záměr nelíbí

Hned jedenáct větrných elektráren plánuje nedaleko Horní a Dolní Řasnice postavit soukromá firma. Větrný park Řasnice, jak se projekt jmenuje, bude mít po dostavbě větší výkon než všechny větrné elektrárny v Libereckém kraji dohromady. Proti se ale postavili někteří místní obyvatelé, kteří založili občanskou iniciativu Zdravá Řasnice a proti záměru protestují.

„Jedná se o velký zásah do přírody i života lidí ve zdejší oblasti. Jde o silné narušení krajinného rázu v místech, kudy vede migrační koridor pro ptáky,“ říká Jolana Bláhová z iniciativy Zdravá Řasnice.

Podle ní mají být elektrárny vysoké 166 metrů k ose rotoru. „Soukromý subjekt je plánuje vystavit v místech nedaleko přírodní památky, významných krajinných prvků i obydlí, nedaleko CHKO,“ pokračuje.

Větrný park chce v lokalitě vybudovat společnost W.E.B Větrná Energie, která zde už jednu větrnou elektrárnu provozuje. Nad údolím s obcemi Horní Řasnice, Dolní Řasnice a Krásný Les má v plánu postavit jedenáct dalších o celkovém výkonu 46,2 až 68,2 MW.

Každá z větrných elektráren by měla být schopna ročně dodat 12 GWh elektřiny. „Dodávka 12 tisíc MWh pokryje roční spotřebu 3430 českých domácností s 8600 obyvateli. Samozřejmě při maximálním počtu 11 VTE se již jedná o významný zdroj elektřiny, který by pokryl roční spotřebu 20 procent domácností v Libereckém kraji, což by podstatně navýšilo soběstačnost Libereckého kraje," píše se v oznámení záměru.

Novými elektrárnami by se v Libereckém kraji zdvojnásobil výkon z větrné energie. Dosavadních 31 větrných elektráren totiž má výkon 50 MW. Místní obyvatele ale straší jejich výška, vrtule totiž budou dosahovat výšky 241 metrů. Podle Bláhové tak nebude možné dodržet pravidlo 10H, kdy musí být vzdálenost větrné elektrárny od nejbližšího obydlí nejméně desetkrát větší, než je výška této elektrárny. „U nás se však mohou větrné elektrárny stavět mnohem blíže k obydlí, a to nehledě na výšku věže, což považujeme za absurdní,“ dodala.

Místo pro větrný park iniciativa považuje za nevhodné. „Mimo jiné jde o zábor orné půdy, o narušení klidové zóny pro lidi i zvířata. Probíhá zjišťovací řízení pro EIA, ale zastupitelstva obcí projekt podporují,“ uvedla Bláhová.

Připomínky k záměru větrného parku lze posílat do pátku, zatím jde o záměr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto W.E.B Větrná Energie

Štítky větrný park řasnice, Řasnice, větrný park, zdravá řasnice, větrné elektrárny, větrná energie, Liberecký kraj, Dolní Řasnice, elektrárna, Horní Řasnice, Krásný Les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Řasnice má vyrůst jedenáct větrných elektráren. Místním se záměr nelíbí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.