Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bezbariérový domek v Hodkovicích bude sloužit lidem s roztroušenou sklerózou

V Hodkovicích nad Mohelkou dokončil Liberecký kraj bezbariérový domek, který poskytne moderní a důstojné prostory pro osm klientů s roztroušenou sklerózou. Jeho výstavba přišla kraj na téměř 24 milionů korun. Při plánování a výstavbě bungalovu mysleli projektanti také na rostoucí ceny energií, vytápění a teplou vodu tak zajišťuje tepelné čerpadlo.

Dům Jana je dalším krokem v transformaci pobytových sociálních služeb v Libereckém kraji, která odstartovala před 15 lety. Ústavy od té doby doznaly značných změn - výrazně se snížil počet klientů, podmínky se zlepšily, řada klientů z velkých domovů odešla, někteří se vrátili do rodin, jiní dnes žijí v chráněných bytech. Domov a Centrum aktivity v Hodkovicích prošel zásadní modernizací už před osmi lety, kdy kraj zrekonstruoval hlavní budovu a dokončil první bezbariérový domek Petr. Část klientů se přestěhovala do chráněných bytů v Hodkovicích a Liberci.

V domě byli zatím ukrajinští uprchlíci

Letos dokončený dům Jana získal cenu hejtmana v soutěži Stavba roku Libereckého kraje. Dokončili ho už v březnu, pak ale více než dva měsíce sloužil jako ubytování pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Klienti se tak do nových prostor budou stěhovat teprve v září. Dům je podle ředitelky Jany Lachmanové určen hlavně lidem s chronickým onemocněním, jako je například roztroušená skleróza. I proto je plně bezbariérový a zařízený tak, aby v něm mohli žít i lidé s těžkými pohybovými problémy. Pokoje jsou zařizovány podle potřeb a přání klientů, kteří tam tak mohou mít i vlastní zařízení.

Dokončením domu Jana práce v areálu hodkovického domova neskončí. „Chystá se dostavba celého areálu do parkové podoby, bez plotů, volně přístupného k procházkám, odpočinku a setkávání našich lidí i občanů Hodkovic, příchozích z okolí, turistů a všech, kteří budou mít chuť chvíli u nás pobýt a například sledovat vodní hladinu nového jezírka, které bude v krajině zadržovat vodu z našich objektů. Snahou je vytvořit klidný, otevřený a přívětivý prostor plný stromů a květin," dodala ředitelka.

V Libereckém kraji nejde o první podobný projekt. V roce 2016 dokončil kraj transformaci domova v Mařenicích za 55 milionů korun, klienti díky tomu získali rodinné bydlení ve Cvikově. Loni skončily práce na transformaci Domova Sluneční dvůr - za 120 milionů korun postavil kraj pro postižené nové bezbariérové domy v Jestřebí, Sosnové a České Lípě. V současné době se pracuje na přeměně dalších pobytových zařízení v Liberci a Raspenavě za více než 134 milionů korun a v přípravě jsou podle Tulpy projekty za dalších 140 milionů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, sociální, stavby, správa, handicapovaní, Liberecký, Hodkovice, Hodkovice nad Mohelkou, roztroušená skleróza, dům, Liberecký kraj, domov, Liberec, ruská invaze na Ukrajinu, Stavba roku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezbariérový domek v Hodkovicích bude sloužit lidem s roztroušenou sklerózou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.