Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zhoršenou kvalitu má čtvrtina koupališť v Libereckém kraji, sezona byla průměrná

Zhoršenou kvalitu má na konci letní sezony voda téměř na čtvrtině přírodních koupališť v Libereckém kraji. Nadále zákaz koupaní platí pro jedno, a to od začátku srpna pro rybník Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Pro provozovatele byla sezona spíše průměrná.

„Celkově bylo slunných dnů více než minulý rok, ale přeci jen gro zákazníků přijíždí na víkend, což letos v srpnu nebylo. Ani jedna srpnová sobota nebyla hezká a víkendy byly slabší," uvedl Aleš Zumr, správce městských pláží u Máchova jezera. I proto letošní sezonu hodnotí správce jako průměrnou. „Červen a červenec byly nadprůměrné, srpen kvůli těm víkendům podprůměrný a celkově průměr jako minulý rok," řekl.

Pro snadnější údržbu městských pláží si Doksy před letošní sezonou pořídily stroj na hloubkové čištění písku. „Co se týče hodnocení pláže, odezvy jsou velmi příznivé. Pláže jsme čistili, dělal se na nich ten manšestr, takže s čistotu byli lidé spokojení," dodal Zumr.

Průměrná byla letošní sezona i pro přírodní koupaliště Sluníčko na okraji Liberce ve Vratislavicích nad Nisou. Za lehce nadprůměrnou ji označil manažer Maškovy zahrady s koupalištěm v Turnově Tomáš Špinka. Oproti předchozím letům podle něj chodilo méně lidí ve dnech, kdy nebyly tropické teploty. „Ubývají nám lidé ve dnech, kdy není úplně top počasí. Myslím si, že je to dané tím, že se zdražovalo," dodal Špinka.

Maškova zahrada i Sluníčko mají na konci sezony výbornou kvalitu vody stejně jako dalších 24 přírodních koupališť v kraji, a to včetně liberecké a jablonecké přehrady. Na stupni dva, což značí mírně zhoršenou kvalitu vody, jsou koupaliště v Zákupech a Nedamově u Dubé na Českolipsku a v Českém Dubu a Novém Městě pod Smrkem. Riziko zdravotních obtíží po koupání v nich je ale nízké.

Na stupni tři je kvůli sinicím od začátku sezony Máchovo jezero a od konce července i nedaleké Hamerské jezero. Třetí stupeň značí vodu nevhodnou pro citlivé jedince, jako jsou děti, alergici nebo těhotné ženy. Hygienici doporučují lidem, aby se po koupání v jezerech osprchovali.

Na čtvrtém stupni hodnocení není žádné přírodní koupaliště v kraji a na pátém, tedy nejhorším, kvůli sinicím poslední měsíc rybník Bažantník. Dvouhektarový rybník v areálu kempu se potýká se zvýšeným výskytem sinic v posledních letech pravidelně, také v letech 2018 a 2019 hygienici v srpnu koupání v rybníce kvůli přemnoženým sinicím zakázali.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Regata Máchovo jezero

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, rybník, přírodní koupaliště, Liberec, Bažantník, Krajská hygienická stanice, Český ráj, Sedmihorky, Máchovo jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zhoršenou kvalitu má čtvrtina koupališť v Libereckém kraji, sezona byla průměrná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.