Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Frýdlantu se opět česal chmel. Pivovar Albrecht z něj uvaří piva Hospodář, Čeledín a Kočí

Frýdlantské chmelobraní v prostorách naučné zemědělské stezky Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant připadlo na 1. září. Z chmele se uvaří pivo v pivovaru Albrecht, a to jedenáctistupňový Čeledín, dvanáctistupňový Hospodář a čtrnáctistupňový Kočí.

Česání chmele se zúčastnili zástupci školy, Libereckého kraje a pivovaru Albrecht a nechyběli ani starosta města Jiří Stodůlka a místostarosta Frýdlantu Dan Ramzer. Nápad pěstovat chmel na zemědělské stezce se zrodil již při jejím zakládání před šesti lety. „S kolegou Jaroslavem Palarcem jsme už tehdy měli takový sen, že bychom z něj jednou uvařili školní pivo. A povedlo se, navíc se z česání chmele a následného vaření školního piva stává hezká tradice," řekl už dříve ředitel SŠHL Frýdlant Miroslav Kudrna.

Během hodiny bylo sklizeno

Po čtvrtečním očesání putovaly chmelové šištice rovnou do pivovaru. „Při chmelovaru vytvoří právě ony v pivech Hospodář, Čeledín i Kočí hořkost, chuť a aroma,“ vysvětlil místostarosta Frýdlantu Dan Ramzer, který je vystudovaným agronomem. Díky čerstvému chmelu je chuť piva rozmanitější, specifická a výjimečná. „Už teď se těším, až ho společně ochutnáme,“ dodal místostarosta Frýdlantu.

Chmelobraní se jako každý rok již od počátku zúčastnil i starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. „Mám opravdu radost, že se mi splnil můj tajný sen, a sice aby se z Chmelobraní stala tradice. Už získalo své pevné místo ve škole a v jejím kalendáři akcí a zařadilo se mezi další skvělé akce, které škola pro své žáky i pro širokou veřejnost pořádá. Například vedle Svatohubertských slavností, Jizerského dřevorubce, Gastrodne nebo zemědělské olympiády. Škola se neustále rozvíjí, o čemž svědčí i počet přijatých žáků, který vzrostl od roku 2018 z 486 na letošních 722 žáků ve 23 oborech. Tomu nelze než zatleskat," řekl starosta Frýdlantu.

Česání chmele se stejně jako loni konalo první školní den, v předešlých letech akce proběhla vždy v posledním srpnovém týdnu. „Spojili jsme chmelobraní se začátkem nového školního roku a ukázalo se, že je to skvělá volba. Opět jsme na něj pozvali i naše nové prváky a jejich rodiče, kteří nám pomohli letošní úrodu chmele sklidit. Vydatně jim v tom pomáhali i žáci vyšších ročníků oborů Agropodnikání a Zemědělec-farmář," dodal Kudrna.

Škola nechá opět uvařit tři druhy piv

Uvařená školní piva bude možné zakoupit v lahvích i stáčená v pivovaru Albrecht, pouze v lahvích také v prodejně školy v centru města. V nabídce bude frýdlantský Hospodář 12° a Čeledín 11°. „Kromě těchto dvou piv uvaříme stejně jako loni i třetí, které se bude jmenovat Kočí. Zatímco piva Čeledín a Hospodář budou dána do prodeje v polovině října, na Kočího si budeme muset počkat až do 17. listopadu," sdělil ředitel SŠHL.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky Frýdlant, chmelobraní, pivo, pivovar, Albrecht, škola, zemědělství, chmel, Jiří Stodůlka, Dan Ramzer, olympijské hry, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu se opět česal chmel. Pivovar Albrecht z něj uvaří piva Hospodář, Čeledín a Kočí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.