Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dětí na táborech v Libereckém kraji ubylo, problémy měly s udržováním pořádku

Letní tábory v Libereckém kraji letos absolvovalo 17 878 dětí, to je o 2303 méně než loni. Hygienici si všimli, že problémy měly s udržováním pořádku. V tiskové zprávě liberecké Krajské hygienické stanice o tom informovala krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Kateřina Hochmalová.

„V průběhu kontrol jsme si všimli, že děti méně udržovaly pořádek na pokojích i v chatkách. Paradoxně tam, kde měly k dispozici více prostoru a možností si vše pěkně uspořádat, byly odpadky pod postelemi, v lůžkovinách, v oblečení. Oblečení se povalovalo na zemi, čisté se špinavým. Personál tábora, který nás při kontrole doprovázel, si posteskl, že nedošlo k nápravě ani přes motivaci bodováním, soutěžemi či odměňováním, že zkrátka chybí návyky z domova," uvedla Hochmalová.

Letošní průběh letní dětské rekreace jinak hodnotí jako klidný. „Obešel se bez mimořádných událostí i závažných úrazů. Počasí bylo celkem stabilní, ačkoliv většinou velmi teplé. Horko občas komplikovalo zamýšlený program, který byl nahrazován ochlazovacími aktivitami. Stálo i za několika případy nevolnosti a únavy, které napravil odpočinek a dostatek tekutin. Naproti tomu klíšťata horko neodradilo a jejich výskyt i počet přisátých byl celkem vysoký. Ke konci srpna se jako každoročně zvýšil i výskyt vos," dodala.

V souvislosti s konáním táborů letos neřešili hygienici žádné hromadné onemocnění. Kvůli pozitivním testům na covid hygieniky kontaktovali pořadatelé tří táborů. „Osoby s pozitivním antigenním testem opustily tábor a jejich nejbližší kontakty po domluvě s pořadatelem a rodiči absolvovaly PCR test. Na základě výsledku se buď vrátily na tábor, či zůstaly doma v izolaci. Nákaza se na žádné z těchto akcí nerozšířila. Předčasně byla ukončena pouze jedna akce, kdy pozitivní antigenní test měly dvě osoby personálu a nepodařilo se zajistit náhradu," uvedla krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Na jedné zotavovací akci, která se konala v penzionu s celoročním provozem, řešili hygienici problém se štěnicemi. „Následovalo vyklizení pokojů a provedení speciální ochranné dezinsekce odbornou firmou cílené na hubení štěnic v zasažených pokojích a dále preventivně v celém zařízení," dodala Balašová.

V kraji se letos konalo 244 akcí letní dětské rekreace ve 350 bězích, loni to bylo 284 táborů ve 399 turnusech. Nedostatků při kontrolách letos zjistili hygienici 21. Za ně uložili sedm pokut v souhrnné výši 8000 korun. Loni odhalili 29 závad, za které uložili 13 pokut za 17 tisíc korun. Letos hygienici zkontrolovali 115 táborů, 13 jiných podobných akcí a osm poskytovatelů stravovacích služeb pro tábory. Loni v létě to bylo 102 táborů, 12 jiných podobných akcí a 11 poskytovatelů stravovacích služeb. Stejně jako loni i letos byly nedostatky v zásobování pitnou vodou, ve stravování, zajištění podmínek pro osobní hygienu dětí i ve zdravotní dokumentaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, rekreace, děti, tábory, Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětí na táborech v Libereckém kraji ubylo, problémy měly s udržováním pořádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.