Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj letos utratí miliardu korun za veřejnou dopravu. Jízdné zdražovat nehodlá

Liberecký kraj letos utratí bezmála miliardu korun za veřejnou dopravu. Odhadovaná výše pro autobusovou dopravu činí přes 400 milionů korun a pro vlakovou dopravu bezmála 600 milionů korun. Kraj počítá s dalším nárůstem příští rok. Jízdné ani rušení spojů však v plánu nemá.

Liberecký kraj jízdné zdražovat nechce i přes rostoucí náklady. Nechystá ani rušení spojů. „I když náklady Libereckého kraje na dopravu rok od roku rostou – a vysoká je také inflace a cena pohonných hmot –, nechceme jít cestou zdražování jízdného. Nechystáme ani rušení spojů, jelikož naším primárním úkolem je zajistit komfort cestujícím a zároveň chceme zachovat srovnatelnou kvalitu služeb,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Úspory ve veřejné dopravě by však mohly být reálné. „Pokud by mělo dojít k nějakým úsporám ve veřejné dopravě, například po vzoru Německa, měl by to zajistit stát,“ dodal Půta.

Státem nařízené slevy pro vybrané kategorie cestujících činí od 1. dubna letošního roku 50 %. „V současné době je situace taková, že pokud si například cestující koupí jízdenku za 20 korun, z veřejných rozpočtů – ať už se jedná o kraj, obec či Ministerstvo dopravy – musí být uhrazeno dalších 80 korun tak, aby byly pokryty náklady dopravců,“ vysvětlil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy. Ten počítá s dalšími komplikacemi příští rok. „K tomu musíme pro rok 2023 vzít v potaz meziroční navýšení v důsledku indexace, a to ve výši zhruba 161 milionů korun,“ dodal Sviták.

Liberecký kraj řeší finanční nárůst a jedná s dopravci. Kraj letos neměl výpadky v jízdních řádech a cestující se tak mohli na veřejnou dopravu spolehnout. „Nyní jednáme s dopravci o řešení nárůstu pohonných hmot, o mzdách řidičů a dalšího personálu. Jsem rád, že jsme jeden z mála krajů, který letos neměl žádné výpadky v jízdních řádech. Považuji za důležité, aby se lidé mohli za každých okolností na hromadnou dopravu spolehnout,“ doplnil Půta.

Podíl tržeb z jízdného vybraného od cestujících (bez kompenzace státem nařízených slev) z celkové výše nákladů lze tedy pro rok 2022 odhadnout na zhruba 20 % a pro rok 2023 (po zmíněném meziročním navýšení nákladů o 161 milionů korun) na 18 %.

Liberecký kraj má v autobusové dopravě uzavřeny smlouvy se šesti dopravci, u kterých objednává celkem 16,7 milionu kilometru. Vlakovou dopravu v regionu zajišťují tři dopravci v celkovém rozsahu 4,4 milionu vlakokilometrů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, veřejná doprava, jízdné, doprava, Martin Půta, Jan Sviták, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj letos utratí miliardu korun za veřejnou dopravu. Jízdné zdražovat nehodlá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.