Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec pokračuje s obnovou dětských hřišť. V Doubí přibude letadlo

Město Liberec pokračuje v obnově dětských hřišť. V ulici Wintrova umístilo nový herní prvek, který na žádném libereckém hřišti není. V Doubí chce město postavit letadlo. V plánu má také vybudovat workoutové sestavy, stolní tenis či opičí dráhu. Podle opozice se ale město mělo dětským hřištím věnovat více.

Liberci se na základě hlasování občanů o projektech z participativního rozpočtu podařilo osadit herní prvky malého dětského hřiště v ulici Wintrova. „Zde je úplnou novinkou pro děti herní prvek takzvané točidlo spinner bowl, který na libereckých hřištích ještě nikde nemáme, ale myslíme si, že děti zcela jistě zaujme. Následovat bude realizace dětského hřiště v Ostašově, které si také občané odhlasovali v participativním rozpočtu. Dokončena byla i takzvaná malovaná 2D hřiště v ul. Matoušova a ul. Aloisina výšina. Na Aloisině výšině se povedlo osadit také nové fitness prvky, které si zcela jistě najdou své příznivce," sdělila mluvčí města Liberec Jana Kodymová.

Další budování dětských hřišt plánuje město vybudovat ve Vackově ulici. „Z těch větších herních ploch, které právě teď procházejí revitalizací, se jedná o dětské hřiště ve Vackově ulici (k. ú. Doubí), kde bude ploše dominovat multifunkční herní prvek letadlo. Tato prolézačka bude mimo jiné obsahovat skluzavku, závěsnou houpačku, šplhadla a např. tunel. Dále na hřišti budou umístěny: zemní trampolína, kolotoč a  pro nejmenší dvě pružinová houpadla. Pro teenagery a dospělé zde bude nainstalována workoutová sestava a  v neposlední řadě zde bude pro větší děti postaven i stůl na stolní tenis," dodala Kodymová.

V prostoru dětského hřiště současně dojde k arboristickému ošetření stávajících stromů, výsadbě 9 nových stromů, 46 keřů a 147 okrasných travin, celoplošné úpravě trávníků a rekonstrukci cestní sítě. „Je to další z prostředí, které jsme se v rámci postupné revitalizace rozhodli proměnit v moderní, odpočinkový a zároveň aktivní prostor, který po dokončení bude skvěle sloužit široké veřejnosti, především rodičům s dětmi,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Jindřich Felcman (Změna pro Liberec) ale celou situaci vidí jinak. „Projekt v Doubí je bezpochyby fajn. Ale jak se říká, jedna vlaštovka jaro nedělá. Nejlépe je tak vypovídající srovnání s minulým obdobím v letech 2014 až 2018, kdy byla agenda veřejného prostoru v rukou náměstkyně Karolíny Hrbkové ze Změny," sdělil.

V předešlých čtyř letech se městu podařilo zmodernizovat a postavit deset nových hřišť. „Celkem jsme za uplynulé čtyři roky takto významně zmodernizovali nebo nově postavili deset podobných hřišť a další budou následovat. V Doubí zároveň nyní investujeme 70 milionů do rozšíření mateřinky a dalších 130 milionů do modernizace místní základní školy,“ uvedl Zámečník.

Felcman však tvrdí, že za doby minulého vedení města bylo postaveno více dětských hřišť. „Zatímco současné vedení píše, že opravilo a postavilo za čtyři roky 10 nových hřišť, v předchozím období jich takto bylo vybudováno a opraveno celkem 26, včetně tří nových areálů pro workout a fitness pro starší děti i dospělé," sdělil Felcman.

Kromě revitalizace dětského hřiště ve Vackově ulici se město rozhodlo také pro stavbu pod ulicí Burianova. „Druhou větší plochou, která v současné době doznává značných změn, je lesopark pod ulicí Burianova (k. ú. Rochlice), kde byly v první etapě provedeny pěstební zásahy na stávajících dřevinách a nyní na řadu přichází revitalizace herní plochy do podoby tzv. robinzonádního hřiště, kde bude pro malé i větší umístěn herní prvek v podobě opičí dráhy. Na tzv. vyhlídkovém prvku bude umístěna skluzavka a v neposlední řadě i zde se dospělí a starší děti, kteří si budou chtít zaposilovat, mohou těšit na instalaci workoutové sestavy," informovala Kodymová.

Obnovy se dočkaly také psí překážky. „Samozřejmě na úplný závěr nezapomínáme ani na naše psí parťáky, pro které byly obnoveny překážky na psím agility jak v ul. Hlávkova, tak na cvičišti Broumovská," dodala Kodymová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, dětské hřiště, opravy, Doubí, revitalizace, Jaroslav Zámečník, Ostašov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

A já se tak těšil, že tu zazní i něco pěkného od Janďourka :-)"S písní bláznivou a s fůrou smůly v patách čtyři klauni jdou tam ke hvězdám po vzoru Alenky kouknout se za zrcadlo, to já si hraju zas na letadlo."

Čtvrtek, 15. září 2022, 10:28Odpovědět

Liberec pokračuje s obnovou dětských hřišť. V Doubí přibude letadlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.