Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V záchranné stanici Archa vzniká dokument. Seznámí veřejnost s tím, jak správně pomoci živočichům

Celkem tři dokumentární videa o práci záchranných stanic vzniknou v liberecké Arše, záchranné stanici pro handicapované živočichy. Obeznámí tak veřejnost s tím, jak se v dané situaci správně zachovat a kdy je pomoc skutečně potřebná.

„Česká veřejnost má obecně velice pozitivní přístup k ochraně zvířat či k jejich záchraně, stále však chybí větší povědomí o tom, co dělat v různých situacích, jakým jedincům poskytnout pomoc a do jakých přírodních procesů naopak nezasahovat,“ uvedla mluvčí Zoo Liberec Barbara Tesařová.

Ve spolupráci s Českou koalicí na ochranu biodiverzity (CCBC) a díky finanční podpoře Ministerstva životního prostředí tak vzniknou vzdělávací videa, která seznámí širokou veřejnost se správnými postupy při nalezení zraněného zvířete, zdánlivě opuštěných mláďat nebo naopak starých jedinců, kteří již nejsou schopni lovit a stávají se tak složkou přirozeného potravního řetězce a potravou pro mnoho jiných, často ohrožených zvířat.

V každém přibližně pětiminutovém videu se dozvíme všechny důležité informace.  „Dokumentární snímky budou obsahovat záběry jak ze Záchranné stanice ARCHA, tak záběry z terénu,“ doplnila Tesařová.

„Pomoc“ někdy škodí

V České republice najdeme síť více než třiceti záchranných stanic, ročně jimi projdou desítky tisíc zraněných živočichů z volné přírody. Záchranná stanice Archa, podobně jako mnohé další, spadá pod správu zoologické zahrady. Ročně se do Archy dostanou až dva tisíce jedinců.

Při záchraně živočichů v nouzi je důležitá rychlá a hlavně správná reakce. „Zároveň se ale také mnohdy stává, že lidé v dobré víře nosí do záchranných stanic i nalezená zdravá mláďata, která lidskou péči nepotřebují, nebo naopak velice staré jedince, kterým již nelze pomoci. Mláďata odebraná od matky navíc nezřídka v důsledku stresu uhynou,“ vysvětlila mluvčí liberecké zoo.

Podle vyjádření Petra Stýbla z Českého svazu ochránců přírody záchranné stanice přijaly letos zbytečně více než sto zaječích mláďat. Videa tak poskytnou praktické návody při záchraně a pomohou tyto případy eliminovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Liberec, příroda, zvířata, záchranná stanice, archa, pomoc, dokument, živočichové, Zoologická zahrada Liberec, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Český svaz ochránců přírody, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V záchranné stanici Archa vzniká dokument. Seznámí veřejnost s tím, jak správně pomoci živočichům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.