Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Opozice neuspěla, město pokračuje v prověřování změny územního plánu kvůli rozšíření lyžařského areálu na Ještědu

Liberečtí zastupitelé na čtvrtečním zasedání neschválili revokaci jejich červnového usnesení ohledně případného rozšiřování skiareálu na Ještědu. S návrhem přišla opozice, podle které by město mělo ohledně areálu postupovat jiným způsobem.

Zastupitelé už v červnu odhlasovali zahájení procesu pořízení změny územního plánu pro rozšíření areálu o dvě sjezdovky, poté provedení posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí (SEA) a proces EIA. Toto pořadí prosadila vládnoucí koalice a chce ho i provozovatel areálu TMR. „Díváme se na to z pohledu podnikatele. Logický postup je schválení pořízení změny územního plánu, následně SEA a potom EIA,“ uvedl za TMR Čeněk Jílek.

Opačný postup podle něj přináší investorovi riziko. „Ve chvíli, kdy by se dělala zdlouhavá a finančně náročná EIA a poté by nebyla politická vůle na schválení změn, mohlo by to dopadnout tak, že všechny investované peníze vyletí komínem,“ dodal.

Podle opozice se ale původně schváleným postupem město připravuje o možnost do celého procesu vstupovat. Proto navrhla nejprve projít procesem EIA a až poté přistoupit k případné změně územního plánu. „Když se připravuje konkrétní záměr, je úplně běžné, že se nejprve udělá EIA, kde se posuzuje stavba, o které se ví, co to bude. Až pak se na základě toho udělá změna územního plánu,“ uvedl Jindřich Felcman (Změna pro Liberec).

Provozovatel skiareálu tvrdí, že na Ještědu je jediná pořádná sjezdovka, a to Nová Skalka. „Není dostačující. Zájem je tak velký, že poměrně rychle přestává být upravená," řekl Jílek. Další sjezdovky v areálu jsou podle něj úzké a nebezpečné a Pláně, v minulosti velmi oblíbené u rodin s malými dětmi, špatně dostupné.

Opoziční zastupitelé tak navrhli, že rozvoj skiareálu je možný bez toho, že by se musel rozšiřovat. Poukazovali na možné rozšíření traverzu v části areálu zvaném Pod lany. Za průchozí považují i možné rozšíření přístupové cesty k Pláním.

Návrh opozice neprošel

Proti záměru rozšiřování areálu vystoupili také například členové Jizersko-ještědského horského spolku (JJHS). „Zastupujeme občany, kteří si nepřejí rozšiřování lyžařského areálu na Ještědu. Nechceme zastavit lyžování na Ještědu, ale musí mít jasně dané mantinely,“ uvedl předseda JJHS Pavel Schneider.

Les podle něj plní i řadu dalších funkcí, ze kterých občané Liberce benefitují. „Nezastupitelnou úlohu mají lesy při zadržování vody na svazích Ještědu. Chlubíme se, že jsme ve městě vysadili pár stromů a tady ve městě vykácíme desítky hektarů lesa,“ dodal.

Opoziční návrh ale po dlouhé diskusi neprošel, pro něj byli jen opoziční zastupitelé. To znamená, že proces pořízení změny územního plánu pro rozšíření areálu o dvě sjezdovky může pokračovat. To by znamenalo kácení zhruba padesáti hektarů lesa. Výstavba sjezdovky Nová Skalka přitom přinesla kácení sedmi hektarů.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skiareál Ještěd

Štítky Ještěd, územní plán, tmr, areál, rozšíření areálu, Liberec, opozice, EIA, sjezdovka, Nová Skalka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Dudycha

Vážený pane Ruprechte, při přečtení vašeho příspěvku je mě špatně, jednak z toho jaký máte "češtin", ale hlavně z těch vašich názorů. Pokud by bylo takových občanů v Liberci převaha, tak už dávno neexistují Jizerské hory, už dávno neexistuje Ještědský hřbet a spoustu dalších přírodních skvostů. Už nyní když se podívám na Ještěd z okna, je to hrůza. Vypadá to jako po Kirillu. A chci vám připomenout, že ta "banda" jak nazýváte dnešní zastupitele, tak ta se právě snaží zachránit, to co předešlá zastupitelstva zbabrala a hlavně to nechala dojít do této situace. Chce to trochu přemýšlet, silná slova jsou na houby. Ty to neopraví.

Pondělí, 19. září 2022, 16:59Odpovědět

Petr Ruprecht

I děcku na základní škole je jasné, že se s lanovkou prostě nesmí stát, co se stalo, zlepšit zabezpečí, a hotovo. Nestačí, že město zabije přehradu na tři roky, zabije i Ještěd na tři, pět, deset let? Každým dalším dnem mě děsí, co si ta banda ještě do konce svého "podnikání" na radnici vymyslí, a schválí. Bez bazénu, bez přehrady, bez Ještědu, auta všude po městě, včetně Pastýřské, a kochat se budeme parkovišti :-D LIBEREC JE V PRDELI.

Sobota, 17. září 2022, 10:16Odpovědět

Petr Ruprecht

Můžete mi někdo podat informaci o úspěších Zámečníkova podnikatelského života? Kolikátý je na žebříčku českých podnikatelů? Stačí, že mi není úplně jasné, jak TUL zachrání město letos s energiemi :-)

Sobota, 17. září 2022, 10:11Odpovědět

Opozice neuspěla, město pokračuje v prověřování změny územního plánu kvůli rozšíření lyžařského areálu na Ještědu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.