Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České děti jsou na tom s pohybem špatně. Ty v Libereckém kraji ale patří k nejlepším

Projekt Sazka olympijský víceboj přinesl data, která přináší pohled na pohybovou aktivitu dětí v poslední době. A právě dlouhodobá měření ukazují alarmující čísla, kvůli covidu se pohybová zdatnost dětí velmi zhoršila. Nejhorší výsledky pak jsou dětí, které do první třídy nastoupily v roce 2019, když přišel covid. Dobrá zpráva je alespoň ta, že děti z Libereckého kraje jsou na tom v porovnání s ostatními regiony dobře.

Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiří Kejvala byla jedna generace dětí kvůli covidu obětována. „Tyto děti se nezapojily do pravidelného sportování v oddílech, protože sportovní svazy nemohly v té době dělat nábory,“ okomentoval špatné výsledky.

Podle něj tak nyní Česko čelí u dětí pandemii obezity. „Podle Ministerstva zdravotnictví se zhoršila obezita u dětí během pandemie o 60 procent. Tento trend je třeba zastavit. Řešení známe, je to hlavně sport,“ dodal.

Výsledky dlouhodobého měření pohybové zdatnosti analyzuje Tomáš Perič z FTVS UK. Měření přitom probíhá už od roku 2010 na vzorku více než 1000 základních škol a víceletých gymnázií v celém Česku.

„Největší propad je především v běhu a to jak ve vytrvalostním, tak ve sprintu. Právě tyto dovednosti jsou nejvíc navázány na pravidelný trénink. Naopak výsledky, které pravidelné sportování tolik neovlivňuje, jako je skok z místa či rovnováha, jsou srovnatelné s těmi před covidem,” říká Perič.

Srovnávají se vždy disciplíny, jako je například sprint na 60 metrů, sedy lehy nebo skok z místa. Děti zároveň získají analýzu svých sportovních předpokladů, jejíž součástí je doporučení vhodného sportu. Výsledky měření od roku 2010 do roku 2020 i ve srovnání podle krajů měst a vesnic naleznete ZDE.

I přes horší výsledky patří děti z Libereckého kraje k těm nejlepším a jsou mezi třemi kraji, kde se výsledky nezhoršily, a naopak jsou i o něco lepší. Pro porovnání celkové zdatnosti je využita metodika T-bodů, která umožňuje porovnávat disciplíny s různými jednotkami. Pomocí těchto hodnot lze Českou republiku rozdělit na jednotlivé kraje a sestavit žebříček. 

Z něho vyplývá, že nejlepší pohybovou zdatnost mají děti v Praze. Na druhém místě je Liberecký a na třetím místě Královéhradecký kraj. Nejhůře jsou na tom děti v Jihočeském, Olomouckém a Karlovarském kraji.

Podle odborníků je nedostatek pohybu dlouhodobou záležitostí a vyplývá už z dětských návyků. Nedostatek pohybu se navíc může projevit až po deseti nebo 20 letech. „Dospělí, kteří byli v dětství od sportu osvobozeni, častěji padají, jsou zranění. A tím, že si nebudou moct vzpomenout na příjemné prožitky, které v dětství nebo v adolescenci strávili s pohybem, těžko je budete přesvědčovat o tom, že pohyb je příjemný,“ uvádí v tiskové zprávě obezitoložka Martina Matoulka.

Podle statistického úřadu je v celé České republice kolem 18,5 procenta obézních lidí. O trochu větší polovinu tvoří muži. Mírnou nadváhu má dalších 47 procent mužů a 33 procent žen. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky děti, pohyb, sport, obezita, nadváha, zdraví, Liberecký kraj, kraj, ČR, COVID-19, olympijské hry, Sazka, Česko, Český olympijský výbor, Jiří Kejval, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České děti jsou na tom s pohybem špatně. Ty v Libereckém kraji ale patří k nejlepším  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.