Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nové umělecké dílo u radnice. Trabant odjel, nahradí ho Pan Červený

Na rohu radnice v Liberci se roky střídají umělecká díla. Nyní tu ještě měl být trabant od sochaře Davida Černého, jenže ten zmizel předčasně. A tak ho nahradí další známé dílo – Pan Červený autora Michala Trpáka. Slavností odhalení proběhne ve čtvrtek od 18 hodin.

Kvůli předčasnému odjezdu trabantu bylo nároží radnice tři měsíce bez uměleckého předmětu. Umělecká díla různých autorů se na nároží u radnice v horním centru stotisícového města střídají od roku 2005, obvykle tam jsou vystavená rok. První byla Židle sochařky Magdaleny Jetelové v roce 2005 a naposledy tam byl právě Quo vadis, plastika trabantu na čtyřech lidských nohou od výtvarníka Davida Černého.

Jenže kvůli českému předsednictví EU a související výstavě v Drážďanech jeho dílo nároží radnice předčasně opustilo už na konci června letošního roku.

Trpák jedno své dílo na nároží radnice už měl, skoro rok od konce června 2016. Jeho dílo nazvané V-myšlení se zařadilo mezi nejoblíbenější z těch, která tam byla vystavená. Liberečany i turisty lákalo, že do čtyřmetrové duté hlavy s průzory z lahví od vína mohou vstoupit, uvnitř byl prostor k posezení a zamyšlení.

Socha ale byla zároveň často terčem vandalů. Pětitunová dutá hlava z betonu navenek vypadala nezničitelně, vandalové ale poškozovali mozaiku, kterou byla ozdobená. Odloupávali zejména uvnitř keramické detaily a několikrát také rozkopli keramickou desku. Někdo také sochu posprejoval.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koláž Liberecké Drbny, Michal Trpák

Štítky radnice, umělecké dílo, pan červený, Liberec, Trabant, David Černý, Michal Trpák, Magdalena Jetelová, Evropská unie, slavnost, Quo vadis, Drážďany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

V-myšlení mělo v roce 2016 nějakou myšlenku, tohle si dejte před TSML.

Středa, 21. září 2022, 11:44Odpovědět

Nové umělecké dílo u radnice. Trabant odjel, nahradí ho Pan Červený  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.