Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nová podoba okolí Papírového náměstí. Soutěž vyhráli re:architekti

Rada města schválila výsledky soutěžního dialogu na zpracování architektonicko-urbanistické studie na Papírové náměstí v Liberci. Hodnotící komise vybírala ze čtyř návrhů a nakonec se rozhodla pro práci studia re:architekti. Ti nyní budou zpracovávat podrobnou územní studii celého řešeného území.

Návrh na obnovu Papíráků chtělo původně dělat šestnáct přihlášených týmů. Hodnotící komise nakonec vybrala čtyři, kteří poté představili své návrhy. „Kromě vítězného studia re:architekti se tak soutěžního dialogu účastnily i ateliéry Rehwaldt Landscape Architects (2.místo), BETWEEN (3.místo)  a consequence forma,“ uvedla Zuzana Koňasová z Kanceláře architektury města Liberce (KAM).

Oblast Papírového náměstí se řeší dlouhá léta a v současné době připomíná spíš periferii v centru města. „Cílem soutěžního dialogu bylo nalézt koncepční návrh rozvoje celého širšího území kolem náměstí a stanovit základní urbanistické a architektonické principy budoucí výstavby,“ řekl vedoucí KAM Jiří Janďourek.

Nová podoba Papírového náměstí

Středa, 21. září 2022, 16:26

Nová podoba Papírového náměstí
Nová podoba Papírového náměstí

Podle něj vznikne v místě nová městská čtvrť. „Vítězný návrh kvalitně reflektuje širší návaznosti a vztahy v území a přináší detailně promyšlené principy utváření a fungování nové čtvrti. Zároveň přichází s odvážným názorem na soudobější charakter nové zástavby, která je oproštěna o sentiment, přičemž respektuje historické souvislosti,“ dodal.

Vítězný tým zpracuje po uzavření smlouvy podrobnou územní studii celého řešeného území, která bude sloužit jako podklad pro změnu územního plánu a koordinaci soukromých a veřejných investic.

Zároveň zpracuje architektonicko-krajinářský návrh městských teras, jejichž úprava by mohla být jednou z prvních realizovaných akcí celého dlouhodobého záměru. „To bude řešit nová rada města třeba za dva roky. Věřím, že tu vznikne taková malá Vídeň,“ uzavřel primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto re:architekti

Štítky papírák, Liberec, soutěž, architektura, investor, stavební povolení, re:architekti, architekt, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová podoba okolí Papírového náměstí. Soutěž vyhráli re:architekti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.