Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec chce příští rok v rámci šetření vyměnit 1007 svítidel osvětlení

Liberec chce při šetření nákladů za energie příští rok vyměnit 1007 svítidel a 167 stožárů veřejného osvětlení. Náklady na modernizaci odhaduje radnice bezmála na 20 milionů korun včetně daně, zhruba polovinu z této částky chce získat z dotačního programu ministerstva průmyslu a obchodu. Žádost o dotaci 9,35 milionu si město podá do konce letošního roku, informoval náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

„My jsme vybrali lokality, ve kterých chceme měnit veřejná osvětlení, nejen ta vlastní svítidla, ale na některých místech i stožáry a na některých místech kabelová vedení. Slibujeme si od toho nejen vyšší komfort pro občany, ale zároveň i významně nižší spotřebu," řekl Šolc. Podle něj by se měla měnit svítidla například v lokalitě Lidových sadů pod obytným domem zvaným Wolkerák.

Radnice odhaduje, že touto modernizací uspoří 312 megawatthodin, což převedeno na peníze je 375 tisíc korun při letošní ceně, za kterou město elektřinu nakupuje. Radnice ale očekává, že příští rok bude platit za elektřinu pětkrát více, dodavatele zatím vybraného nemá. „Když si to vynásobíte zastropováním 6000 korunami za megawatthodinu, tak to dělá přibližně 1,8 milionu, které my uspoříme na těch úsporných svítidlech," řekl Šolc. Za elektřinu pro veřejné osvětlení město nyní podle něj ročně platí 30 milionů korun.

Liberec chce v modernizaci veřejného osvětlení pokračovat i v příštích letech. Z dotačního programu ministerstva zaměřeného na úsporu elektrické energie může radnice za současných podmínek získat maximálně deset milionů korun ročně.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, energie, Liberec, osvětlení, svítidlo, dotace, veřejné osvětlení, Jiří Šolc, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce příští rok v rámci šetření vyměnit 1007 svítidel osvětlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.