Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Krajská nemocnice Liberec zvedne od října platy všem zaměstnancům o patnáct procent

Krajská nemocnice Liberec s ohledem na růst běžných nákladů zvedne platy všem svým zaměstnancům od října a nebude čekat do ledna, kdy mzdy zpravidla zvyšovala. Základní mzda všem stoupne o 15 procent. Obvykle to bývalo o šest až osm procent. Na navýšení mezd v nemocnici upozornila televize Nova.

KNL zaměstnává ve svých nemocnicích v Liberci, Turnově a Frýdlantu zhruba 3 000 lidí. „Nemocnice pravidelně zvyšuje platy od ledna. Při vědomí toho, jak se vyvíjí ekonomika, jaké jsou dopady na zaměstnance, jaké jsou predikce růstu cen energií, tak vedení nemocnice rozhodlo o navýšení už od října a dozorčí rada v úterý toto rozhodnutí představenstva potvrdila. Zvedne se základní mzda všem zaměstnancům," řekl mluvčí KNL Václav Řičář

Na mzdy tak bude muset nemocnice vydat letos o 60 milionů korun více, příští rok o 280 milionů více. Podle Řičáře by se hospodaření největšího zdravotnického zařízení v Libereckém kraji nemělo ani přes tak výrazný nárůst nákladů dostat do ztráty. „Máme na to. Jednak jsme dostali nějaké vyúčtování ze zdravotních pojišťoven, čili ty peníze na mzdy nemocnice má. Navíc se počítá s tím, že zdravotní pojišťovny příští rok navýší úhrady, aby se mzdy mohly navýšit," uvedl.

Mzdy tvoří největší položku ve výdajích nemocnice. Loni hospodařila KNL podle výroční zprávy s více než pěti miliardami korun a mzdové náklady přesáhly 2,865 miliardy. Hospodaření KNL skončilo v zisku 66 milionů korun.

Příští rok se bude muset KNL vyrovnat i s několikanásobným nárůstem nákladů za energie, dodavatele na plyn ani elektřinu zatím vybraného nemá. „My počítáme, že dohromady za elektřinu a plyn by to mělo být 140 až 150 milionů korun, nyní platíme ročně 40 až 50 milionů korun," dodal Řičář.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Krajská nemocnice Liberec

Štítky ČR, nemocnice, mzdy, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, mzda, TV Nova, Frýdlant, Turnov, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská nemocnice Liberec zvedne od října platy všem zaměstnancům o patnáct procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.