Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec má vedle knihovny památník zemřelým policistům. Jde o skleněný válec s jabloní

Na počest policistů zemřelých ve službě vybudoval Liberec v centru města za 3,4 milionu korun netradiční památník, odhalen byl dnes. Ve skleněném válci je vsazená jabloň. Vyrytá jsou na něm i jména 11 padlých policistů z druhé světové války, kteří sloužili v Liberci do roku 1938 a pak museli odejít do vnitrozemí po záboru pohraničí fašistickým Německem. Památník ale není věnovaný jenom jim, ale i policistům, kteří zemřeli ve službě v dobách míru, řekl zástupce Nezávislé odborové organizace Policie ČR Liberec Jiří Zavoral, která vznik památníku iniciovala.

„Obdobný památník existuje pouze v policejním muzeu v Praze, jiný památník takového rozsahu u nás není," dodal. V okolí památníků zahradníci vysadili přes 30 okrasných hrušní. Sad se jmenuje po policistovi Karlu Jarošovi, kterého popravili nacisté za jeho odbojovou činnost v roce 1942.

Památník je na nevyužívaném pozemku u dopravně frekventované křižovatky ulic Sokolská a Pastýřská pod knihovnou. Jeho podobu navrhl architekt Richard Loskot. „Sklo vyjadřuje pevnost, kterou policisté ve službě projevují, a je to i soudržnost, proto je to uzavřený kruh," uvedl Zavoral. Jabloň uprostřed je symbolem života. Na skleněném válci o průměru šesti metrů jsou kromě jmen padlých policistů z války vyryté i úryvky české hymny a výňatky přísah a slibů příslušníků bezpečnostních sborů od roku 1870 až do současnosti. Kolik policistů z Liberce zemřelo při výkonu služby před rokem 1990, podle Zavorala není známo, za posledních 32 let zahynuli tři.

Památník padlým policistům

Pondělí, 26. září 2022, 16:38

Památník padlým policistům
Památník padlým policistům

Vybudování památníku zaplatila liberecká radnice. Policisté uspořádali veřejnou sbírku, v níž vybrali 151 tisíc korun. Tyto peníze zaplatily projektovou dokumentaci.

Památník chtěli organizátoři projektu odhalit letos, neboť 1. října to bude 100 let od zřízení Československé státní policie v Liberci a 18. prosince 80 let od popravy Karla Jaroše a Josefa Blažka. Jaroš byl v letech 1936 až 1938 vedoucím státně-bezpečnostního oddělení policejního ředitelství v Liberci. Popraven byl v Berlíně pro odbojovou činnost, spolupracoval se skupinou Tří králů. Blažek, rodák z Liberce, byl Jarošovou "pravou rukou" a je po něm pojmenována ulice v dolní centru. I po Jarošovi se v Liberci jmenovala jedna ulice, nyní je to Studentská.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, policie, historie, pietní, památník, Liberec, knihovna, druhá světová válka, Karel Jaroš, Policie České republiky, Německo, Josef Pavlovický, Praha, Richard Loskot, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má vedle knihovny památník zemřelým policistům. Jde o skleněný válec s jabloní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.