Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Peníze na kompletní opravdu památníku Adolfa Loose nestačí. Univerzita jej zakonzervuje

Téměř rok trvala sbírka na obnovu památníku významného architekta Adolfa Loose, který v Liberci studoval. Připomínal ho památník Prostor k poctě Adolfa Loose před budovou H liberecké univerzity ve Voroněžské ulici. Jenže památník před lety zmizel a najít se ho podařilo vlastně jen náhodou. Před dvěma lety se na místo částečně zrekonstruovaný vrátil, na dokončení rekonstrukce ale není dost peněz a univerzita tak památník zakonzervuje.

Rok běžela sbírka na obnovu památníku, ve které se sešlo přes devadesát tisíc korun. I s dary od města a dalších dárců se částka vyšplhala na čtvrt milionu korun. Jenže původní plán obnovy počítal až přibližně s 800 tisíci korun. „Peníze z veřejné sbírky použila univerzita na úhradu faktur za stavební, montážní a zednické práce na památníku,“ upřesnil mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Pomník slavnému architektovi před lety zmizel. Našel se na louce za Libercem

Architekt světového významu Adolf Loos strávil v Liberci několik let svého života. Studoval tu stavební průmyslovku. Nevěděli jste? V Liberci ho nic nepřipomíná. Tedy připomínalo, šlo o pomník před univerzitní budovou H. Jenže ten před více než...

Za získané peníze se na místo vrátily velké betonové bloky památníku. Betonové části byly částečně zrestaurované a na památník se vrátila i bronzová plaketa. Okolí památníku prošlo úpravou a připraveny jsou i kovové části lavice. Restaurátor památníku Josef Červinka ještě vytvoří pro Technickou univerzitu v Liberci matrici dřevěné části lavice.

Adolf Loos (1870–1933) Patří mezi nejvýznamnější světové architekty 20. století a je jedním ze zakladatelů moderní architektury. V Liberci studoval v letech 1882–1887 průmyslovou školu stavební. Jeho stavby najdeme především ve Vídni, v Praze a Plzni či Paříži. V Čechách a na Moravě máme na tři desítky jeho realizací.

„V tomto stavu bude památník zakonzervován až do doby, kdy se najdou další prostředky na dokončení obnovy a případně i na světelnou instalaci, kterou navrhl absolvent a pedagog Fakulty umění a architektury Richard Loskot,“ dodal Pirkl.

Adolf Loos studoval v Liberci na střední stavební škole a jde o vůbec první jeho památník na světě. Nechybělo přitom mnoho a dílo Jiřího Seiferta bylo zničeno, nakonec se ale podařilo najít a památník vrátit na místo. „Táta patřil v době socialismu mezi zakázané umělce. Byl to v podstatě takový malý zázrak, že se podařilo architektovi Josefu Patrnému prosadit, aby v roce 1981 před novou budovou SIALu vytvořil prostor pro Adolfa Loose. Jsem doopravdy velice ráda, že TUL vrací tuto mohutnou skulpturu na své místo a zajišťuje její restaurování,“ řekla Barbora Seifertová, dcera autora Prostoru k poctě architekta Adolfa Loose.

Památník bude zakonzervovaný než se najdou prostředky na jeho dokončení.

Ohodnoť článek

Foto TUL

Štítky tul, Liberec, univerzita, památník, Adolf Loos, peníze, Technická univerzita v Liberci, Josef Červinka, Jiří Seifert, Richard Loskot, Paříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peníze na kompletní opravdu památníku Adolfa Loose nestačí. Univerzita jej zakonzervuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.