Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vydejte se na Betlémské skály. Nabízí pohled na bývalé dno moře

Betlémské skály jsou severním výběžkem Klokočských skal spadajícím směrem k Jizeře. Skalami vede červená turistická stezka z Turnova směrem na Kozákov. Při pohledu na pískovcová skaliska uvidíte, jak se v dávných dobách usazovaly jednotlivé vrstvy na dně moře.

„Pokud nejste nadšenými horolezci a nebudete spěchat, najdete ve tvarech skal a jejich částí nejrůznější tvary, které připomínají například zvířata, lidské hlavy nebo různé předměty. Příroda ve skalách čarovala. Stojí za to se zastavit a obdivovat její umění,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Skoro všechny známé pískovcové geomorfologické útvary se soustřeďují na zhruba třech kilometrech čtverečních. „Skály jsou němým svědkem toho, jak šla tisíciletí. Kdyby mohly, vyprávěly by. Mají své příběhy, tajemství i tragédie. Některé jsou do nich doslova vytesány. Občas něco napoví jejich názvy odvozené od tvaru, události či vzhledu,“ uvedl Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.

Skály získaly název podle Betlémského mlýna, který kdysi stál u potoka tekoucího od Podlouček do řeky Jizery. Od červeně značené stezky lze odbočit k vyhlídce Zdenčina skála. „Z místa, kde stezka vede po oblých skalních hřbetech, zvaných sloní, je výhled směrem k Ještědu a Kopanině. Skály nabízejí také množství zajímavých horolezeckých výstupů,“ doplnil Mikulička.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, výlet, víkend, tip, příroda, turistika, skála, moře, Jizera, Turnov, Kozákov, Květa Vinklátová, umění, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Vydejte se na Betlémské skály. Nabízí pohled na bývalé dno moře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.