Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dvouletá rekonstrukce baziliky v Jablonném v Podještědí je v polovině. Obnova se prodraží

Dvouletá částečná rekonstrukce baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy zhruba za 60 milionů korun v Jablonném v Podještědí na Liberecku je v polovině. Práce, které začaly loni na podzim, zatím podle děkana kláštera Pavla Mayera postupují podle plánu.

Doufám, že za rok v říjnu bude hotovo," řekl děkan. Obnova baziliky ale bude kvůli vícepracím o několik milionů korun dražší. Jedním z důvodů je, že na přání památkářů se musí některé prvky uvnitř baziliky mramorovat. „Což je milion korun navíc," uvedl děkan.

Druhá velká položka, která nás zaskočila, je, že se měly restaurovat originály pěti soch, co mají přijít na balustrádu. Tam jsou teď dožilé kopie. Ale ukázalo se, že originály jsou v tak špatném stavu, že je nejde navrátit," řekl Mayer. Originály po restaurování tak podle něj umístí na nějaké vhodné místo dovnitř do baziliky a neplánovaně bude nutné vyrobit jejich kamenné repliky. „V této etapě jsme schopni zaplatit jen jednu kamennou kopii navíc," uvedl děkan. Výroba jedné kamenné kopie bude stát zhruba 1,8 milionu korun.

Bazilika na místě někdejšího gotického kostela byla postavená podle plánů rakouského architekta Jana Lukáše Hildebrandta v letech 1699 až 1729. Její vnitřní prostory tvoří soustava elipsoidů, nad středním z nich je 34 metrů vysoká kopule. Její částečná renovace se nyní dělá v rámci evropského projektu zhruba za 60 milionů korun, z toho na stavební práce je určeno kolem 36 milionů. Ty zatím postupují podle Mayera tak, jak bylo naplánováno. „Jde to dobře, za chvíli se začne pomalu sundávat lešení. Teď se pracuje na malování lucerny a kupole a v bazilice, přímo v lodi, se dělá elektřina. A souběžně se restaurují i vybrané části mobiliáře, především lavice, jak chórové, tak i z lodi," dodal.

Hotové jsou už rozvody elektřiny a podlaha v podzemí, kde by v budoucnu měla vzniknout stálá expozice o svaté Zdislavě. Tato česká světice, která je patronkou rodiny, je s regionem spojená. Bazilika se nachází na místě, kde býval gotický kostel založený ve 13. století právě svatou Zdislavou. Šlechtična žila na nedalekém hradu Lemberk, kam se provdala zhruba jako patnáctiletá za českého velmože Havla z Markvartic. Zdislava široko daleko proslula skutky milosrdenství, dobročinnosti a křesťanské lásky k bližnímu i svým léčitelským umem. Zemřela roku 1252.

Z evropské dotace zaplatí dominikáni téměř 80 procent nákladů prováděné opravy, 5,6 milionu korun přidá stát a finančně přispěje i Liberecký kraj. Vyhlášena je také sbírka, dominikáni potřebují sehnat na spoluúčast asi sedm až osm milionů korun. „Ještě zdaleka nemáme tu částku pohromadě. Vděčně přijímáme dary od lidí," dodal Mayer.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, památky, církve, stavby, Jablonné v Podještědí, bazilika, Pavel Mayer, Zdislava, Liberecký kraj, Johann Lukas von Hildebrandt, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvouletá rekonstrukce baziliky v Jablonném v Podještědí je v polovině. Obnova se prodraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.