Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Důl Turów získal polské povolení EIA. Způsobuje nenahraditelné škody, budeme se soudit, říkají Greenpeace

Polský úřad zabývající se životním prostředí vydal povolení EIA pro důl Turów poblíž českých hranic. Podle expertní skupiny Frank Bold sdružující právníky ale vychází ze špatných a nerealistických dat, kvůli kterým budou čeští obyvatelé dál přicházet o vodu. Povolení kritizuje i organizace Greenpeace, která se chce s Poláky soudit. Díky povolení by se v dole mohlo těžit až do roku 2044.

Povolení EIA vydal vydal Generální ředitel ochrany životního prostředí (GDOŚ). Jenže podle Frank Bold vychází z údajů z roku 2015, které mluví o poklesu vody o 3 až 15 metrů v roce 2044. Už loni, tedy v roce 2021 však hladina vody klesla o 8 až 34 metrů. „Je naprosto skandální, když se státní orgány ani neobtěžují zajistit si správné a reálné informace o věci, kterou posuzují. A pokud je mají a neřídí se jimi, ačkoliv jsme je na to několikrát upozorňovali, je to ještě skandálnější. Zvlášť pokud neustále omílaná preventivní opatření jasně nefungují,” řekl Milan Starec, obyvatel přilehlé obce Uhelná na české straně hranic.

Z neodpovídajícího starého hydrogeologického modelu podle Frank Bold vychází i návrh na preventivní opatření. Ta mají omezit negativní dopady těžby a zajistit, aby voda z českého území neodtekla. „Podzemní bariéra vyprojektovaná na základě nesprávného hydrogeologického modelu tedy nemůže být funkční,“ vysvětlila Pavla Hloušková z Frank Bold.

V dole se tak nyní bude moci těžit až do roku 2044. „Polsko se tak dopouští porušování evropského práva, což je zcela nepřijatelné. Vládu práva je nutné respektovat vždy - zejména pak v době války, jaké jsme dnes svědky na Ukrajině. Je proto nevyhnutelné obrátit se znovu na Evropskou komisi a s Polskem dojednat změny,” dodala právnička Frank Bold Petra Kalenská.

Povolení EIA už přitom bylo v minulosti jednou zrušeno, polská strana ho nyní vydala znovu. A to i přes to, že jen z české strany podle organizace Greenpeace přišlo přes pět tisíc připomínek proti těžbě a negativní stanovisko k záměru vydala i česká vláda. Greenpeace se kvůli kladnému stanovisku polských úřadů k další těžbě obrátí na soud.

„Polské úřady opět rozhodly, že vliv dolu Turów na životní prostředí není tak velký, aby další těžba nemohla probíhat. Důl přitom způsobuje škody, které jsou nenahraditelné. Těžba probíhá na úkor zásob české vody, zdraví a kvality života českých, německých i polských obyvatel i globálního klimatu,“ říká Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace Česko.

Podle ní není dostatečně kompenzovaná ani ztráta české vody. „Miliarda korun, kterou Polsko poslalo České republice, nestačí ani na výstavbu potřebných vodovodů pro místní obyvatele, natož aby řešila mizející vodu v krajině. Podzemní stěna, jejíž výstavbou česká vláda obhajovala česko-polskou dohodu, odtok vody nedokáže zastavit, což jsme tvrdili ještě v době, než byla dohoda podepsána. Potvrdila to nedávno končící ministryně životního prostředí Anna Hubáčková i měření, která prokazují další úbytek vody,“ dodala.

Frank Bold připomínají, že dohoda, kterou Česká republika s Polskem v únoru uzavřela ohledně dolu Turów, je podle jejich analýzy špatná. „Obyvatele českého území neochrání před úbytkem vody, má jen zajistit peníze na krizovou infrastrukturu - vodovody, aby občané v poškozeném území měli alespoň co pít. Bohužel ani těchto financí není dostatek,“ podotkla Hloušková.

Greenpeace jsou v hodnocení dohody mezi státy ještě ostřejší. „Česká republika uzavřením smlouvy s Polskem o další těžbě v dole Turów porušování práva kryje,“ říká Krejčová.

Smlouva podle organizace nezajišťuje ochranu vod, které jsou těžbou narušovány a odtékají na polské území, a nijak neomezuje těžbu ani prostorově, ani časově. „Hlavní náplní smlouvy je sběr dat a finanční kompenzace zhruba ve výši miliardy korun, což ale nebude stačit na stavbu krizové infrastruktury, tedy trubek vedoucích pitnou vodou pro místní obyvatele,“ uzavřela.

Radní Libereckého kraje pro životní prostředí Václav Židek (Piráti) ale nečeká, že by rozhodnutí Greenpeace dál se soudit mohlo nyní něco změnit. „Je to samozřejmě jejich právo, se soudit, pokud mají pocit, že došlo k nějakému pochybení, ale nemyslím si, že v téhle fázi to může něco změnit, neznám ale tak dalece polské právo," řekl ČTK Židek. Odmítá také kritiku smlouvy s Polskem. „Ta dohoda je naplňovaná a posouvá se dál, třeba val, který obce na české straně ochrání před hlukem, prachem, ale také před světlem z dolu, by bez ní v takových parametrech nejspíš nebyl," doplnil.

Ani okamžité zastavení těžby v dole by podle Židka ubývání vody nezastavilo. „Těží se tam už sto let, my navíc nedokážeme prokázat, že ten dopad na vodu ve studních je plně způsobený činností dolu Turów. To je i hlavní důvod, proč plně nehradí náklady na infrastrukturu. Část těch problémů by pravděpodobně byla, i kdyby se netěžilo. Třeba v okolí Nového Města pod Smrkem máme v několika obcích problém s vodou a ty už jsou od Turówa tak daleko, že to na ně nemá vliv, je to opravdu jen klimatickou změnou," dodal Židek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky turow, liberec, důl, těžba, uhlí, frank bold, Liberecký kraj, Greenpeace, Důl Turów, EIA, životní prostředí, Polsko, Česko, Vláda ČR, Evropská komise, Anna Hubáčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důl Turów získal polské povolení EIA. Způsobuje nenahraditelné škody, budeme se soudit, říkají Greenpeace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.