Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pedagog kvůli nevhodnému chování ke studentům opustil libereckou univerzitu

Technická univerzita v Liberci musela řešit případ pedagoga, na jehož chování si studenti a zejména studentky stěžovali. Nevhodné chování Richarda Jedličky potvrdila i speciální komise sestavená univerzitním ombudsmanem, pedagog se podle ní opakovaně dopouštěl jednání s prvky šikany, v některých případech se sexuálním podtextem. Pedagog v srpnu ze školy po dohodě odešel, případ tohoto kalibru byl zatím ojedinělý, řekl mluvčí školy Radek Pirkl.

„Při všem špatném, co s sebou tato kauza přinesla, jsme si alespoň mohli ověřit důležitost institutu univerzitního ombudsmana, který má při hledání řešení podobných případů naprosto zásadní, nestrannou a nenahraditelnou roli," řekl rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina. Liberecká univerzita podle něj byla jednou z prvních v Česku, kde v roce 2021 pozici ombudsmana pro celou univerzitu zřídili, na jednotlivých fakultách navíc působí také průvodci a důvěrníci, na které se mohou studenti obrátit.

„Na formě zkoušek se kampaň MeToo ani skandály na vysokých školách z poslední doby zásadně neprojevily. Co se změnilo, jsou opatření a osvěta v tomto směru. Zrovna úterý měli studentky a studenti na úvod akademického roku setkání a přednášku s univerzitním ombudsmanem Petrem Pavlíkem. Tématem byly rovné příležitosti, genderové stereotypy, diskriminace i sexuální obtěžování a genderově motivované obtěžování," doplnil Pirkl. Příští týden podle něj bude stejná přednáška pro zaměstnance.

Stížnosti na nevhodné chování ze strany pedagogů byly zatím podle Pirkla v Liberci ojedinělé, přesto škola přijala opatření, která mají předejít nevhodnému chování mezi pedagogy a studenty, případně je pomoci účinně řešit. „Je to zejména soustavnější práce se studentskou anketou, její pravidelný monitoring a vyhodnocování na více úrovních. Zásadní je také posílení role tutorů, důvěrníků, na některých fakultách," uvedl mluvčí univerzity.

Na pedagogické fakultě zavedli v reakci na Jedličkův případ na každé katedře studentské tutory, jsou vždy dva - studentka a student. Na fakultě strojní studentskou anketu vyhodnocují ve třech fázích. Studenti se tu mohou se svými problémy také obrátit na tutory. Například na fakultě umění a architektury krom jiných opatření působí fakultní ombudsmanka. Na fakultě zdravotnických studií jsou studenti dlouhodobě vedeni k tomu, aby podobné problémy ihned řešili s ročníkovými učiteli v jednotlivých oborech, k dispozici mají také poradce.

Kampaň MeToo začala v říjnu 2017 v USA po vypuknutí skandálu kolem bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina. Předloni v březnu ho soud poslal na 23 let do vězení, byl uznán vinným ze znásilnění a sexuálního nátlaku. Kampaň MeToo později dostihla i řadu dalších slavných lidí.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky ČR, školy, právo, vysoké, Liberec, univerzita, tul, pedagog, nevhodné chování, studenti, ombudsman, Technická univerzita v Liberci, Miroslav Brzezina, Česko, Harvey Weinstein, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pedagog kvůli nevhodnému chování ke studentům opustil libereckou univerzitu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.