Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vydejte se na pískovcové Vranovské skály

Pokud vás láká výlet na méně známá místa a máte rádi krásné výhledy, vydejte se například na Vranovské skály nedaleko Mimoně na jižních svazích Ralska. Některé mohutné skalní bloky zde byly zpřístupněny již roku 1822 schodištěm tesaným v pískovci.

Skály totiž byly už v historii oblíbeným místem bohatší vrstvy obyvatel. „Právě v době, kdy se listí stromů zbarvuje nádhernými barvami a doslova každý den vypadá stejné místo jinak, mají skály svůj nenapodobitelný půvab. Jistě i proto byly Vranovské skály v historii oblíbeným místem pro procházky místní šlechty,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vranovské skály najdeme na jižním svahu Ralska, oddělené jsou malým údolím. Několik pískovcových útvarů nabízí zajímavé výhledy do okolí.

Nejznámější je Juliina vyhlídka, kterou nechal v roce 1822 opatřit vytesanými schody, zábradlím a vyhlídkovou plošinkou hrabě František z Hartigu na počest své manželky hraběnky Juliany, rozené Grundemannové, která si toto místo velice oblíbila. Vyhlídka, kde stával dřevěný gloriet, byla slavnostně otevřena 6. června 1822 k 36. narozeninám hraběnky. Do dnešních dnů se na tomto místě dochoval pouze základový kruh, vtesaný do skály.

Kromě Juliiny vyhlídky skalní město ukrývá mnoho dalších zajímavě pojmenovaných skal, jako je Mléčný džbán, Kazatelna, Kočičí kámen, Luční kámen, Velký liščí kámen, Luční věž, Malý liščí kámen nebo Skluzavka.

Od Mimoně vede k Vranovským skalám dvoukilometrová dlouhá lipová alej, která byla vysázena v roce 1898 u příležitosti 50. výročí vlády císaře Františka Josefa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kudy z nudy

Štítky vranovské skály, výlet, Liberecký kraj, skála, vyhlídka, Mimoň, Ralsko, Květa Vinklátová, František z Hartigu, František Josef I., svah, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Vydejte se na pískovcové Vranovské skály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.