Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecký kraj podpoří sociální služby na začátku příštího roku třiceti miliony

Liberecký kraj podpoří sociální služby na začátku příštího roku 30 miliony korun. Kraj touto cestou už řadu let pomáhá zachovat kvalitu poskytovaných služeb do doby, než přijdou státní dotace. Jde o spoluúčast, kterou kraj postupně zvýšil z pěti milionů na letošních 30 milionů, stejnou částku dá i příští rok. Peníze z krajského rozpočtu pomohou 106 organizacím zajistit jejich fungování v období od ledna do května příštího roku, řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

„Kraj každoročně na financování organizací sociálních služeb, zejména v prvních měsících nového roku, přispívá nemalé částky. Tyto organizace nemají většinou na začátku roku přidělený státní příspěvek na fungování, a my jim tak pomáháme zachovat činnost v první části nového roku, než opět obdrží finanční podporu od státu," doplnil Tulpa. Kraj podle něj dostal 107 žádostí dohromady za více než 46 milionů korun, jednu žádost kvůli nedostatkům vyřadil a pomoc také musel kraj kvůli omezenému množství peněz krátit.

Podpora je podle něj určena všem poskytovatelům služeb s výjimkou těch, které mají silného zřizovatele, ať už jím je město, obec nebo kraj. Zhruba 60 procent peněz půjde podle Tulpy na podporu služeb zaměřených na sociální prevenci, jako jsou třeba protialkoholní aktivity v terénu, 35 procent půjde na služby sociální péče, většinou jde o podporu pečovatelů a terénních služeb. Zbylé peníze podpoří organizace poskytující sociální poradenství. „Připraveno máme ještě 1,8 milionu korun pro ty, kdo nestihli včas požádat," doplnil Tulpa.

V Libereckém kraji se nabídka sociálních služeb stále rozšiřuje, náklady tak od roku 2016 vzrostly téměř trojnásobně. V základní síti služeb bylo na začátku letošního roku 226 služeb, v příštím roce jich bude podle Tulpy ještě o 32 víc. Na zajištění služeb šlo letos do kraje od státu téměř 917 milionů korun, to je zhruba o 28 procent méně, než poskytovatelé žádali. „Dlouhodobě v krajích usilujeme o změnu ve financování sociálních služeb a voláme po tom, aby bylo víceleté a také, aby se konečně stanovila jednotná pravidla v podpoře obcí, měst i krajů," dodal Tulpa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky sociální služby, správa, Liberecký kraj, Petr Tulpa, peníze, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj podpoří sociální služby na začátku příštího roku třiceti miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.