Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divoká prasata se častěji objevují na okraji Jablonce. Láká je tam odhazovaný bioodpad

Lidé na okraji Jablonce, především v oblasti sídliště Horní Proseč, se stále častěji nedaleko domů setkávají s divokými prasaty. Město chce situaci řešit, podle radnice ale prasata blízko k obydlím lákají sami lidé odhazováním bioodpadu i různými krmelci a jesličkami, které v místě jsou.

Na základě došlých podnětů o zvýšeném výskytu černé zvěře se sešla stálá pracovní skupina krizového štábu města, která navázala na zkušenosti získané v loňském roce při řešení stejného problému v oblasti Srnčího dolu.

„Apelujeme na občany, aby veškerý bioodpad volně neodhazovali na lesní pozemky a odstranili veškeré jesličky a krmelce umístěné ve vzdálenosti dvě stě metrů od hranice obce a tím zvěř přestali lákat do krajně nevhodných míst,“ řekla Petra Němečková z oddělení životního prostředí a státní památkové péče.

Bioodpad podle ní patří do hnědých nádob na bioodpad, které nechá město do oblasti sídliště Horní Proseč pro tyto účely koncem týdne umístit.

Divokých prasat je ale nyní víc než v minulosti, myslivci od dubna odstřelili asi padesát kusů. „Zvažujeme také odchyt pomocí klecí. Jejich umístění je ale potřeba pečlivě zvážit, protože musí splňovat dané požadavky a zvěř v době houbařské sezony mění své pohybové koridory,“ upřesnil myslivecký hospodář honitby Rádlo Radek Novotný.

Radnice také do doby, než se situace změní, varuje před vstupem do lesů. „Vzhledem k aktivitám myslivců a pohybu divokých prasat především v nočních hodinách, prosím občany, aby v této době omezili pobyt v lese a jeho blízkosti,“ uzavřel primátor Jiří Čeřovský (ODS).

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Jablonec, divoké prase, horní proseč, bioodpad, biologicky rozložitelný odpad, Proseč, ODS, Jiří Čeřovský, Radek Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divoká prasata se častěji objevují na okraji Jablonce. Láká je tam odhazovaný bioodpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.