Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jablonec začne třídit bioodpad na některých sídlištích. Z něj pak chce prodávat kompost

V Jablonci odstartoval projekt, který se týká svozu bioodpadu z některých sídlišť. Jeho cílem je, aby se bioodpad co nejméně promíchával s komunálním odpadem. Bioodpad pak chce využít na kompost a substrát, který chce prodávat.

Jde o pilotní program, do kterého byly vybrány panelové domy v lokalitě Nová Pasířská a jejího blízkého okolí a ve Mšeně. „Kritériem byl uzamykatelný přístřešek na odpady a prostor pro hnědé nádoby na biologicky rozložitelný odpad,“ říká Barbora Šnytrová z oddělení správy místního hospodářství.

Podle ní je totiž důležité, aby se k nádobám nedostal nikdo nepovolaný, kdo by je mohl rozházet nebo znečistit. Město chce totiž poté bioodpad zpracovávat na kompost a substrát. „Rádi bychom zahájili prodej kompostu i substrátu občanům i firmám od ledna příštího roku,“ uvedl Zdeněk Faistaver, ředitel společnosti Severočeské komunální služby.

Obyvatelé vybraných lokalit dostanou také speciální koše, ve kterých budou moci bioodpad třídit.

Analýza směsného komunálního odpadu, kterou si jablonecká radnice nechala udělat loni na podzim, ukázala, že bioodpad tvoří 28,6 procenta hmotnosti odpadu na sídlištích a 24,6 procenta hmotnosti odpadu vyprodukovaného ve vilové zástavbě.

V Jablonci nejde o jedinou možnost třídění bioodpadu, v posledních letech radnice zapůjčila k rodinným domům stovky kompostérů, a od května jsou na sedmi místech na sídlištích také komunitní kompostéry. Aby bylo možné zaručit, že do nich budou lidé odkládat jen to, co tam patří, jsou zamčené a každý má svého správce. Určené jsou pouze na biomateriál z domácností, nikoli ze zahrad. Jablonec se letos na třídění víc zaměřil, nově jsou ve městě i kontejnery na oleje a tuky z domácností, od května mohou ve vilových čtvrtích třídit papír a plasty i přímo u domů.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Jablonec, bioodpad, sídliště, biologicky rozložitelný odpad, kompost, substrát, Mšeno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec začne třídit bioodpad na některých sídlištích. Z něj pak chce prodávat kompost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.