Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podzimní test lanovky na Ještědu. Místo lyžařů vozila sudy s pivem

Ve skiareálu na Ještědu proběhl test lanovky Skalka. Hlavním důvodem je kontrola funkčnosti brzd před zimní sezonou. Místo lyžařů tak čtyřsedačková lanovka vozila padesátilitrové sudy plné svijanského piva. Těch bylo celkem 205.

„Jedná se o každoroční pravidelnou kontrolu,“ uvedl ředitel areálu Jakub Hanuš ze společnosti TMR, která areál provozuje. Pracovníci areálu tak měli náročné páteční dopoledne. Postupně museli na jednotlivé sedačky naskládat sudy ze svijanského pivovaru o celkové váze asi dvanácti tun.

Podle Jiřího Melichara, zástupce vedoucího provozu lanovek, musí mít provozovatel jistotu, že pokud jsou v zimě na lanovce lidi, tak bezpečně zastaví. Každá sedačka je zatížena pěti plnými sudy, tedy asi 320 kilogramy. „Lanovku rozjíždíme v různých sekcích a testujeme obě brzdy, které lanovka má. Všechno se pak protokoluje a zapisuje,“ uvedl.

Provozovatel má od výrobce výchozí protokol a ten se pak porovnává s protokoly ze zkoušek. „Brzdy se pravidelně seřizují. Vše se pak porovnává, aby to bylo dle protokolu,“ uvedl Melichar

Taková kontrola brzd provádí na Ještědu každoročně. „Všechno si otestujeme. Jinak se brzdy kontrolují každý den a jednou měsíčně probíhá větší kontrola,“ řekl Melichar s tím, že kontroly se provádí od uvedení lanovky do provozu v roce 2006.

Testy brzd je velmi důležitý, v zimní sezoně pracovníci lanovku zastavují prakticky denně. Hlavně kvůli dětem, kterým se na sedačku nepovede s rodiči nastoupit. „Maminky drží děti za bundu a nenasedne.“ Jinak ale na Skalce za šestnáct let nemuseli nikoho evakuovat.

Přesto evakuaci lanovky také na Ještědu každoročně s hasiči nacvičují. Cvičení se koná vždy kolem poloviny listopadu. „Počasí je už jako v zimě, máme tedy pro to podmínky, jaké pak jsou v zimní sezoně,“ vysvětlil Melichar.

Areál na Ještědu v zimě navštěvuje kolem sta tisíc lidí. Letošní letní sezonu pak Ještěd dokončí na asi 22 tisících lyžařů. „Cekově to je jedna z našich nejlepších sezon tady na Ještědu,“ uzavřel Hanuš.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky Ještěd, sudy, lanovka, zátěžový test, brzdy, liberec, skalka, lanová dráha, sud, lyžař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzimní test lanovky na Ještědu. Místo lyžařů vozila sudy s pivem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.