Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký hejtman ocenil osm osobností za zásluhy o kraj, jednu in memoriam

Zakladatel Studia Ypsilon Jan Schmid nebo bývalý ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta patří k osmi osobnostem, které ve čtvrtek hejtman Martin Půta ocenil za zásluhy o dobré jméno Libereckého kraje doma i ve světě. Letos nominovala veřejnost na udělení Pocty hejtmana 26 osobností, podle hejtmana bylo velmi těžké z nich osm oceněných vybrat.

„Považuji udělování poct hejtmana, které vzniklo už za Petra Skokana, za skvělou příležitost, jak i v době, která se může zdát plná špatných zpráv a smutných událostí, taky ukázat na lidi, kteří se celý život věnují svému oboru, dělají něco pro své okolí a je za nimi velký kus práce. Myslím, že to poděkování je úplně na místě," doplnil hejtman. Čestné uznání a zlatý dukát předává hejtman vždy u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa, oceněno tak bylo už 103 osobností. Od roku 2013 může adepty navrhovat veřejnost.

In memoriam ocenil letos hejtman Miloslava Štěpánka, a to za celoživotní přínos v letecké meteorologii. V roce 1938 Štěpánek působil jako velitel Hlavní polní povětrnostní ústředny 91 Hlavního velitelství ve Vyškově, kvůli zraněním, která utrpěl u polského letectva za 2. světové války, se věnoval letecké meteorologii. V roce 1949 byl odsouzen, uvězněn a zbaven vojenské hodnosti, po roce 1989 byl plně rehabilitován in memoriam a povýšen do hodnosti plukovníka.

Za celoživotní přínos pro historii a muzejnictví ocenil hejtman bývalého ředitele Krkonošského muzea v Jilemnici Jana Luštince, který kromě jiného významně rozšířil sbírku obrazů Františka Kavána a zasloužil se o rekonstrukci části jilemnického zámku. Hejtmanským dukátem ocenil Půta také Petra Moose za celoživotní přínos v oblasti dopravního inženýrství a vysokoškolského vzdělávání v oboru dopravy. Moos spolupracuje s libereckou univerzitou a je vedoucím týmu, který připravuje v Liberci výstavbu nového centra urgentní medicíny.

Poctu hejtmana za celoživotní přínos v oboru osvěty, vzdělávání a rozvoje regionu převzal dnes v bývalých libereckých lázních také bývalý pedagog českolipského gymnázia a českolipský starosta v letech 1990 až 1997 Zdeněk Pokorný. Za celoživotní přínos v pedagogické činnosti a hudbě ocenil hejtman manžele Marii a Petra Truncovy. Společně vedli českolipský dětský pěvecký sbor Sedmihlásek a zpívali v Pěveckém sboru severočeských učitelů Česká Lípa. Teď pracují na obnově českolipské fary a kostela Mistra Jana Husa, pořádají výstavy, koncerty a kulturní setkání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, správa, ocenění, Liberecký, Martin Půta, Liberec, Jan Schmid, Vladimír Valenta, Studio Ypsilon, Krajská hygienická stanice, Liberecký kraj, Miloslav Štěpánek, Petr Skokan, Petr Moos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký hejtman ocenil osm osobností za zásluhy o kraj, jednu in memoriam  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.