Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Obnovu části hospodářského dvora u zámku v Zákupech dál provázejí těžkosti

Rekonstrukci nejcennější části zchátralého hospodářského dvora u zámku v Zákupech dál provázejí těžkosti kvůli tomu, že budova byla v horším stavu, než se čekalo. Ohrožený je i termín dokončení v létě příštího roku.

„Bude snaha, aby se stavba stihla dokončit ve sjednaném termínu 30. června, ale samozřejmě může se stát, že vlivem nějakých okolností dojde k posunutí," řekl kastelán zámku Vladimír Tregl. Prodloužení ale podle něj může být maximálně v řádu měsíců, neboť na rekonstrukci za více než 200 milionů korun získal Národní památkový ústav evropskou dotaci. „Absolutní deadline je 31. prosinec 2023, co se týče vyúčtování dotace, takže tím pádem musí být stavba logicky hotová o několik měsíců dříve, aby se vše stihlo," dodal kastelán.

Zchátralý hospodářský dvůr je národní kulturní památkou. Podle památkářů historickou hodnotou převyšuje přilehlý zámek. Dvůr vznikl ve druhé polovině 17. století a stát ho v dezolátním stavu převzal v roce 2003. Jde o jednu z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji. Nynější první etapa záchrany zahrnuje rekonstrukci bývalé konírny v jižním křídle, která má na délku zhruba 150 metrů. Práce na její obnově začaly loni na konci ledna, od počátku ale musí vybraná stavební firma řešit problémy, s nimiž se v projektu nepočítalo.

„Povedlo se už ale překonat problémy spojené se statikou a teď, sice se zpožděním, ale rozbíhají se práce na samotné rekonstrukci. Už brzy to bude na budově vidět. Například na jedné třetině střechy už v současné době probíhá laťování a bude se pokládat nová střešní krytina," uvedl Tregl. Neočekávané problémy ale zvyšují náklady na rekonstrukci, což památkáři částečně řeší tím, že z projektu vyřazují některé původně plánované práce uvnitř objektu. „Z důvodu omezených finančních prostředků musela být redukovaná expozice, která byla původně zamýšlená do celého rekonstruovaného úseku, ale podaří se ji zpřístupnit jen v části budovy," řekl kastelán zámku. Jak moc bude nutné expozice redukovat, zatím neví.

Podle původních plánů by v přízemí, kde byla barokní konírna pro 60 koní, měla vzniknout expozice zaměřená na dopravu v minulosti. Pro první patro, které v druhé polovině 19. století sloužilo k ubytování doprovodu rakouského císaře, památkáři počítají s expozicí zaměřenou na zaniklé nebo nepřístupné české zámky a hrady.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky ČR, památky, stavby, Zákupy, zámek, hospodářský dvůr, rekonstrukce, Národní památkový ústav, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnovu části hospodářského dvora u zámku v Zákupech dál provázejí těžkosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.