Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Úleva pro sanitáře. Nemocnice vybudovala potrubní poštu, má skoro dva kilometry

Liberecká nemocnice vybudovala ve svém areálu u Husovy ulice potrubní poštu za bezmála 30 milionů korun. Skoro dva kilometry potrubí propojuje osm z 38 budov nemocnice. Potrubní pošta zejména výrazně urychlí přepravu biologických vzorků k analýze do laboratoří.

„Protože se u nás přepraví každý den několik tisíc biologických vzorků, znamená tento způsob přepravy nejen zrychlení a zefektivnění přesunu materiálu, ale také velikou úlevu pro sanitáře, kteří nyní vzorky mezi budovami přenášejí," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Třeba cesta z transfuzní stanice na jiná oddělení nemocnice, která jsou rozdelěná do 38 objektů, trvá pěšky i čtvrt hodiny. Potrubní poštou se dostane zásilka na místo určení do čtyř minut. Systém je nyní v testovacím režimu. „Abychom vychytali případné technické a organizační nedostatky. To potrvá asi několik týdnů," dodal mluvčí nemocnice.

Zatím v osmi budovách nemocnice bylo zřízeno 34 stanic k přijímání či odesílání vzorků. „Srdcem je centrála potrubní pošty, ze které se řídí veškeré transporty. Většina pouzder je zde pomocí RFID technologie identifikována a překládána na takzvaném karuselu a výhybkách a v řádu minut pak přesouvána do určených oddělení nemocnice," uvedl mluvčí nemocnice. K přepravě se používá 178 pouzder, které putují potrubím rychlostí zhruba pět metrů za sekundu (18 km/hod). Každé pouzdro pojme najednou až 40 vzorků. „V pouzdrech jsou zasílány zejména biologické vzorky, které je potřeba rychle doručit ke zpracování do laboratoří. Mohou v nich být přepravovány i léky, drobný zdravotnický materiál či dokumenty," dodal Řičář.

Liberecká nemocnice dosud měla potrubní poštu jen mezi dvěma patry na oddělení nukleární medicíny, kterou zřídila při modernizaci tohoto oddělení v roce 2015. Její zavedení nejen zrychlilo přepravu vzorků, ale pomohlo i sestrám. Předtím musel personál radiofarmaka používaná při vyšetření pacientů nosit ze suterénu po schodech v krabici stíněné olovem, která byla velmi těžká.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KNL

Štítky nemocnice, stavby, Liberec, potrubní pošta, knl, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úleva pro sanitáře. Nemocnice vybudovala potrubní poštu, má skoro dva kilometry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.