Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V listopadu začne Soutěž Karla Hubáčka, která ocení zajímavé stavby a projekty

Blíží se další ročník Soutěže Karla Hubáčka, v níž se utkají zajímavé architektonické projekty a stavby. Přihlašování začne v listopadu, v rámci soutěže se budou předávat ceny ve třech kategoriích. Přihlašovat stavby a projekty mohou stavitelé, investoři, architekti, ale také studenti.

„Smyslem soutěže je vyzdvihnout úspěšné nebo zajímavé stavby a šikovné žáky, studenty, projektanty, architekty, talenty v oblasti stavitelství, architektury a řemesla z celého Libereckého kraje. Soutěž má v našem regionu tradici a já už se osobně moc těším na další ročník,“ uvedl hejtman Martin Půta, který společně s radním Jiřím Ulvrem převzal nad akcí záštitu.

Do 19. ročníku soutěže bude možné přihlašovat stavby a projekty od 1. listopadu 2022 do 22. února 2023 prostřednictvím online formulářena webu stavbaroku.lk. Veřejnost pak bude moci hlasovat od 14. března. Na stránkách současně zájemci naleznou stavby a projekty z minulých ročníků včetně fotografií. „Kdo zaujal odbornou porotu i veřejnost nejvíce, se zájemci dozví v polovině května 2023,“ uvedl v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje. 

Vítěz se pak bude moci přihlásit do celostátního ročníku. „Náklady na přihlášku v takovém případě získá jako součást ceny pro vítěze,“ dodal mluvčí.

Od roku 2019 nese soutěž jméno světoznámého architekta Karla Hubáčka, který je dodnes jediným architektem oceněným Mezinárodní unií architektů prestižní Perretovou cenou, a to za své nejznámější dílo – televizní vysílač na Ještědu.

„V aktuálně vyhlašovaném ročníku se moc těším na inovativní nápady architektů a stavitelů. Po covidové pauze se v loňském ročníku podařilo opět zaujmout i autory z řad studentů a přihlášeny byly velmi inspirativní projekty. A to je také jedním z cílů soutěže – pomoci budoucím architektům dát o sobě vědět a podpořit je v jejich práci,“ doplnil Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Vítězem letošního ročníku se stala rekonstrukce historické budovy bývalé fary spojená s novostavbou knihovny IGI ve Vratislavicích. Soutěž vyhlašuje Liberecký kraj společně s městy Liberec, Jablonec nad Nisou, Semily, Turnov a partnery: Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve stavebnictví, Český svaz stavebních inženýrů, Svaz podnikatelů ve stavebnictví a Technická univerzita v Liberci.

Zájemci se mohou ucházet o ceny v několika kategoriích: Cena Karla Hubáčka je hlavní cenou soutěže. Připomíná významnou osobnost světově oceňovaného architekta, který se zapsal do dějin architektury. „Cena bude udělena za novostavby, rekonstrukce, bytové stavby a stavby občanské vybavenosti, průmyslové a technologické stavby či památkové objekty nebo brownfields,“ doplnil Trdla.

Cena Junior je zase určena studentům středních, vyšších a vysokých škol zaměřených na stavebnictví a architekturu. Autor nesmí být starší 30 let. Cílem této ceny je ocenit mladé talenty ve stavebnictví v kraji a zvýšit zájem. Poslední kategorií je Cena veřejnosti, o vítězi totiž rozhodne právě veřejnost prostřednictvím internetového hlasování. Začne 14. března a bude probíhat až do konce dubna 2023.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto stavbaroku.lk

Štítky Liberecký kraj, soutěž karla hubáčka, architektura, stavby, soutěž, projekt, Karel Hubáček, architekt, Martin Půta, Jiří Ulvr, Technická univerzita v Liberci, Český svaz stavebních inženýrů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V listopadu začne Soutěž Karla Hubáčka, která ocení zajímavé stavby a projekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.