Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stát nabízí liberecký Skloexport na prodej. Budou v něm kanceláře a byty?

Třináct let je budova Skloexportu u libereckého nádraží prázdná a chátrá. V posledních letech se mluvilo o zájmu Liberce a Libereckého kraje, k dohodě se státem ale nedošlo. Nyní se Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) rozhodl zkusit budovu prodat soukromým zájemcům. V polovině listopadu proběhne aukce a vyvolávací cena je 79 milionů korun.

Zájemci si mohli budovu projít ve středu, jedna prohlídka ještě proběhne. Nakonec dorazili tři. Stav budovy je nepříjemně zaskočil, i když očekávali, že v nejlepším stavu nebude. „Vyvolávací cena je absurdní, umím si ji představit tak třetinovou,“ řekl Jan Maturák, který do Liberce přijel z Olomouce. Bývalý Skloexport by podle něj mohl sloužit jako administrativní budova.

Budova bývalého Skloexportu

Středa, 2. listopadu 2022, 13:35

Na vrátnici.
Páter noster je dávno nefunkční.

Na tom se shodli i další dva zájemci, ti ale zatím vystupovat veřejně nechtěli. I pro ně ale je cena stanovená ÚZSVM příliš vysoká. Po prohlídce stavu budovy navíc náklady na přestavbu odhadují na miliardu korun, a to jen po zběžném projití celého areálu. Je tedy otázka, zda by se přestavba případnému investorovi vyplatila. „Do budovy zatéká, prakticky vše by se muselo vybourat a udělat znovu. Na spoustu věcí se tu nikdy ani nesáhlo,“ řekl při prohlídce jeden ze zájemců.

Představu má ale jasnou, v přízemí budovy by mohly znovu fungovat obchody, nad nimi by přestavbou vznikly kanceláře a v horních patrech bydlení. „Je to na dobrém místě, v centru, u nádraží,“ dodal zájemce.


Některá místa připomínají časy dávno minulé

Sedmipodlažní budovu Skloexportu postavili na rohu ulic Žitavské a 1. máje v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Světově proslulý exportér českého skla ji získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala ve druhé polovině 90. let. Stát budovu převzal v roce 2001, poslední nájemci opustili objekt v roce 2009.

Budovu v těsné blízkosti libereckého vlakového a autobusového nádraží převzal ÚZSVM od Generálního finančního ředitelství v květnu 2020. Následovala jednání s městem i krajem a dalšími státními institucemi, k dohodě ale nedošlo, úřad tak nyní proto přistoupil k aukci.


V popelníku na chodbě dokonce zůstaly nedopalky cigaret

„Elektronická aukce této administrativní budovy začne 15. listopadu 2022 v 10 hodin a potrvá do 16. listopadu do 10 hodin. Před začátkem aukce, tedy do 14. listopadu do půlnoci, musí zájemci složit kauci ve výši 8 milionů korun,“ upřesnila mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Minimální cena za budovu bývalého Skloexportu je 79 070 900 korun.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky skloexport, Liberec, aukce, uzsvm, prodej, byty, kanceláře, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, dražba, Liberecký kraj, rekonstrukce, Olomouc, Generální finanční ředitelství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát nabízí liberecký Skloexport na prodej. Budou v něm kanceláře a byty?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.