Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Martinskou husu tradičně nabídne i Šámalova chata, proti loňsku zdraží

Martinská husa bude o příštím víkendu hlavním důvodem k návštěvě Šámalovy chaty na Nové Louce, která patří k nejznámějším penzionům s restaurací v Jizerských horách. Hlavní chod svatomartinského menu ale bude stát zhruba o polovinu více než loni. Podle provozovatele Šámalovy chaty Petra Poláka přitom do ceny nepromítli veškerý nárůst nákladů.

„Snažili jsme se to udělat, aby to bylo ještě nějak snesitelné, ale je to samozřejmě na úkor naší marže," řekl Polák. Loni si podle něj za pečené husí stehno s variací tří druhů knedlíků a červeným a bílým zelím účtovali 248 korun, letos bude stát 380 korun.

Polák zatím neví, jak moc zdražení zájem strávníků o svatomartinské menu ovlivní. „Šli jsme ale do risku a koupili 390 husích stehen," řekl. Ta jsou určená nejen pro hosty Šámalovy chaty, ale i restaurace U Poláků v Liberci. V obou restauracích je nutné si menu dopředu zarezervovat, takových objednávek mají podle Poláka už přes 200. „Chceme mít (na Šámalově chatě) vepředu tři stoly pro pasanty (kolemjdoucí), jinak vše v restauraci i na sále bude na rezervaci. A v Liberci to bude jen na rezervace," uvedl Polák. Svatomartinské menu si podle něj zamlouvají často celé rodiny. „Jsou to větší rezervace, kdy se sejde i osm až deset lidí," dodal.

Sváteční atmosféra

Podávání martinské husy je podle něj svátečním okamžikem i pro personál Šámalovy chaty. „Je to trochu jiné, než když máme klasicky otevřeno. Máme svátečně prostřeno a i servis (personál) je oblečený do svátečního. Ještě bychom byli rádi, kdyby bylo venku bílo," uvedl Polák v narážce na pranostiku o příjezdu Martina na bílém koni, která symbolizuje první sněžení.

Nabídka speciálního menu je pro Šámalovu chatu zajímavá i z komerčního hlediska. „Nám to samozřejmě pomůže, protože je listopad, a to je pro nás tady na horách mimosezona. Takže je to takový dobrý víkend, kdy ani nezáleží, jaké je počasí," řekl Polák. Šámalova chata je na samotě, vzdálená od Bedřichova tři kilometry. Zároveň ale kolem ní vede páteřní komunikace z této obce přes Jizerské hory, kterou v létě využívají pěší a cyklisté a v zimě běžkaři. Šámalova chata byla původně Panským domem, později přestavěná na lovecký zámeček, kam za první republiky jezdil i kancléř prezidenta Přemysl Šámal, po němž nese jméno.

Při přípravě martinské husy se na památkově chráněné chatě drží osvědčené klasiky. To znamená, že stehna pečou kuchaři v troubě jen osolená a s kmínem. „Nedáváme do toho žádná jablka, nic, děláme to klasickým pečením. A odezva je taková, že je to dobré, měkké, chutné, takže z toho máme radost," uvedl Polák. Podle něj je z letošních rezervací patrné, že k nim opět přijdou lidé, kteří u nich byli na martinské huse už v předešlých letech. Svatomartinské menu budou na Šámalově chatě podávat letos 12. a 13. listopadu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Farma Kalhov

Štítky ČR, gastro, restaurace, husy, Jizerské hory, chata, husa, Petr Polák, Nová Louka, Liberec, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martinskou husu tradičně nabídne i Šámalova chata, proti loňsku zdraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.